Suplimentul Metropoli al cotidianului La Repubblica comenteaza recomandarile facute de Ministerul de Externe de la Roma pentru turistii italieni care merg in Romania si conchide ca a fost inutila campania Guvernului de la Bucuresti de promovare a imaginii in Peninsula.

Potrivit corespondentului in Italia al Radio Romania Actualitati, citat de RADOR, pe site-ul Ministerului italian de Externe, la sectiunea dedicata sigurantei calatoriilor, italienii sunt avertizati de pericolele care-i pandesc in Romania, mai ales daca aleg sa circule noaptea cu trenul.

Cetatenii italieni sunt sfatuiti sa nu arate in public obiecte de valoare, cum ar fi bani, pasaport, bijuterii, telefoane mobile si sa nu accepte invitatii in localuri de noapte sau in discoteci. De asemenea, sunt mentionate in mod deosebit ca zone de risc cartierele Ferentari, Obor, Pantelimon, precum si zonele din preajma aeroporturilor, a garilor si a marilor hoteluri.

Pe aceeasi pagina, postata inca din luna septembrie pe site, se mai mentioneaza calitatea precara a serviciilor sanitare si se recomanda fierberea apei pentru uz alimentar, dar si dezinfectarea alimentelor.

O descriere asemanatoare este facuta Bulgariei, in vreme ce tari precum Cehia, Polonia sau Ungaria beneficiaza de o descriere mult mai atragatoare.

In aceste conditii, suplimentul Metropoli al cotidianului La Repubblica accentueaza ideea inutilitatii campaniei de imagine a guvernului de la Bucuresti in Peninsula, dar si a intalnirilor interguvernamentale, potrivit RRA.

Spre comparatie, la sectiunea consacrata Italiei in sfaturile de calatorie pe care le da Ministerul roman de Externe, Italia este caracterizata drept "o tara cu un nivel scazut al criminalitatii". Infractiuni minore de tipul furtului din buzunare, inselaciunilor sau furtului din masini pot aparea in zone aglomerate (gari, statii, parcari, centre comerciale, benzinarii sau zone de servicii pe autostrazi), avertizeaza totusi MAE roman.

Este recomandabil, spune MAE de la Bucuresti, ca documentele si valorile personale, biletele de calatorie si banii sau cartile de credit sa fie pastrate in locuri sigure si sa nu fie expuse in mod vizibil asupra persoanei sau in masini. Masinile trebuie incuiate si asigurate cu sisteme de alarma. In cazul calatoriilor cu autobuze sau trenuri este indicat sa se pastreze atentia asupra bagajelor pe intreaga durata a calatoriei.

Pentru iesirile in orase, in special in zonele aglomerate, este recomandabil ca documentele personale sa fie lasate la hotel si sa se pastreze numai o copie a actelor de identitate (pasaport, permis de sedere).

In cazul unor incidente care afecteaza siguranta persoanei sau a bunurilor, se recomanda contactarea celui mai apropiat birou al politiei. In cazul pierderii pasaportului romanesc, se recomanda sesizarea atat a biroului local de politie, cat si a oficiului consular roman cel mai apropiat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.