Liderii latino-americani au lansat, la summitul de doua zile din Brazilia, o noua ofensiva pentru ridicarea embargoului american impotriva Cubei, cu mai putin de o luna pana la investirea noului presedinte al Statelor Unite, Barack Obama, relateaza AFP.

Intr-o declaratie comuna publicata la sfarsitul summitului, cele 33 de state din America Latina si Caraibe reprezentate la reuniune au cerut "administratiei Statelor Unite sa aplice dispozitiile a 17 rezolutii succesive adoptate de Adunarea Generala a ONU si sa puna capat embargoului economic, financiar si comercial impus Cubei", informeaza NewsIn.

Liderii sud-americani au cerut, de asemenea, eliminarea "imediata" a masurilor adoptate in ultimii cinci ani si care au agravat embargoul impus din 1962 de Statele Unite impotriva statului comunist. Potrivit datelor oficiale ale guvernului cubanez, embargoul decretat de Statele Unite in 1962 a costat Cuba 93 de miliarde de dolari.

Sefii de state s-au intalnit la Costa do Sauipe, fara prezenta SUA, si l-au salutat pe presedintele cubanez Raul Castro, in varsta de 77 de ani, care a participat la primul sau summit in afara Cubei de cand a preluat conducerea statului, in 2006, dupa retragerea fratelui sau Fidel Castro.

Miercuri, presedintele Boliviei, Evo Morales, unul dintre cei mai duri critici la adresa Washingtonului, a propus transmiterea unui ultimatum lui Obama pentru a pune capat embargoului american. "Ar fi foarte important sa se ofere o data-limita noii administratii americane pentru ridicarea embargoului. Daca noua administratie americana nu ridica acest embargo, vom expulza ambasadorii Statelor Unite", a declarat liderul socialist, un aliat al presedintelui Hugo Chavez.

Propunerea a fost sustinuta de presedintele Ecuadorului, Rafael Correa, insa gazda summitului, presedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva, s-a distantat de aceasta varianta. La o conferinta de presa sustinuta alaturi de Morales, presedintele Lula si-a invitat omologii sa astepte cu "prudenta", pentru "a vedea ce va propune Obama pentru American Latina si cum va trata Cuba".

Cuba a devenit oficial, marti, cea de-a 23-a membra a Grupului de la Rio, forum latino-american infiintat in 1986. Aceasta aderarea este considerata de regimul cubanez drept o dovada a esecului politicii de izolare a Washingtonului si semn al orientarii tot mai accentuate spre stanga a Americii Latine.

"Nu am obtinut niciodata independenta totala pentru ca nu am fost niciodata atat de uniti ca in prezent", a declarat presedintele venezuelean Hugo Chavez, in conditiile in care tarile latino-americane isi manifesta o tot mai mare emancipare fata de influenta traditionala a Statelor Unite in regiune.

Dupa opt ani de relatii tensionate cu administratia George W. Bush, aceste tari spera intr-o schimbare, odata cu preluarea puterii de catre Obama, la 20 ianuarie. Acesta a vorbit in timpul campaniei sale despre posibilitatea apropierii de regimurile ostile Washingtonului. Obama a spus ca embargoul impotriva Cubei nu a contribuit la democratizarea regimului si s-a declarat favorabil unei relaxari a masurilor.

In schimb, liderii latino-americani nu au ajuns la un acord pentru stabilirea unui raspuns comun fata de criza economica ce loveste dur economiile lor emergente. Desi aceasta criza a fost o tema esentiala in discursuri, nu s-a ajuns la un acord asupra unor masuri comune.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.