"Sunt schimbari periculoase, cu repercusiuni considerabile", au comentat mai multe asociatii, intr-un comunicat.

Printre semnatarii acestuia s-au numarat Liudmila Alekseieva, reprezentanta grupului Helsinki la Moscova, Iuri Rijov, membru al Academiei ruse de Stiinte, si Svetlana Gannuskina, reprezentanta grupului Aide Citoyenne.

"Este o intoarcere la sistemul de justitie al anilor 1920-1950, cand un comentariu independent privind situatia tarii (...) sau un contact neautorizat cu straini erau considerate acte de tradare", afirma militantii in comunicat.

Autorii textului considera ca aceste amendamente sunt in spiritul "marii terori" din timpul regimului lui Stalin si din Germania nazista.

Tradarea este prezentata in acest proiect drept "un act orientat impotriva securitatii Federatiei Ruse, inclusiv a ordinii constitutionale, suveranitatii, integritatii teritoriale si a statului". In prezent, legea defineste tradarea ca "un act criminal, destinat sabotarii securitatii externe" a Rusiei. Proiectul, trimis vineri Dumei de Stat (camera inferioara a Parlamentului rus), prevede ca si "sustinerea financiara sau materiala, sprijin tehnic si consultativ pentru organizatii straine" reprezinta un act de tradare.