Biroul de Securitate ceh (NBU) a deschis o ancheta pentru a vedea cum a ajuns in posesia presei continutul unei discutii dintre presedintele francez Nicolas Sarkozy si premierul ceh Mirek Topolanek, de la 31 octombrie, de la Paris, a anuntat miercuri conducerea serviciului, citata de AFP

"NBU a lansat o procedura despre un delict administrativ imputat Ministerului de Externe, cu privire la aceste discutii", dupa ce a fost publicat in presa ceha un text prezentat drept "transcrierea oficiala", a declarat directorul bioului, Dusan Navratil.

"Transcrierea discutiilor din cursul acestei intalniri ar fi trebuit sa ramana secret, ceea ce nu s-a intamplat", a adaugat el, precizand ca ancheta a fost lansata in urma cu zece zile.

La sfarsitul lunii noiembrie, Ministerul ceh de Externe a prezentat scuze Parisului, dupa ce revista Reflex a publicat un text controversat prezentat drept o "transcriere oficiala" a discutiilor dintre Sarkozy si premierul ceh Mirek Topolanek. Reflex a a prezentat si prima si ultima pagina a unui document cu antetul ambasadei cehe de la Paris, intitulat "Dejunul premierului Topolanek cu Sarkozy: transcriere".

In textul publicat de revista, Sarkozy ii cere Cehiei sa nu preia conducerea Uniunii pentru Mediterana (UPM) in perioada in care detine presedintia UE, sugerandu-i, in schimb, sa se ocupe de proiectul de Parteneriat Estic.

Validitatea continutului acestui document a fost indirect confirmata de presedintele ceh Vaclav Klaus si de premierul Topolanek. Publicarea textului a pus Praga intr-o situatie neplacuta, in contextul in care cehii se pregatesc sa preia presedintia UE, urmand astfel sa organizeze reuniuni la cel mai inalt nivel.

Intalnirea din 31 octombrie a vizat inlaturarea temerilor Pragai provocate de presupusa intentie a lui Nicolas Sarkozy de a ramane la conducerea Eurogrup in 2009, pentru a mentine o pozitie influenta si dupa incheierea presedintiei franceze a UE.

La ultimul summit de la Bruxelles, liderii europeni au aprobat crearea unui Parteneriat Estic pentru consolidarea relatiilor dintre UE si sase foste republici sovietice. Cehia va avea misiunea de a organiza, in timpul presedintiei sale la UE, un "summit cu statele partenere" pentru a lansa acest parteneriat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.