Vicepresedintele american in exercitiu Dick Cheney a aparat luni folosirea simularii inecului in cazul persoanelor suspectate de terorism si a spus ca viitoarea administratie ar putea exercita prerogativele prezidentiale la fel de viguros ca administratia Bush, relateaza NewsIn.

Declaratiile lui Cheney despre simularea inecului, relatate de ABC, par sa fie o recunoastere publica la cel mai inalt nivel a faptului ca Statele Unite au recurs la metode denuntate de detractori ca acte de tortura. Administratia Bush s-a ascuns in spatele secretului privitor la metodele antiterorism pentru a nu confirma recurgerea la aceasta practica si, in acelasi timp, George W. Bush a asigurat ca SUA nu practica tortura.

"Da", a raspuns Cheney intrebat daca este de acord cu folosirea simularii inecului, printre metodele ce ar fi fost utilizate pentru a-l face sa vorbeasca pe Khaled Cheikh Mohammed, presupusul organizator al atacurilor din 11 septembrie. "Nu", a spus Cheney, intrebat de ABC daca unele dintre metodele folosite in acest caz sau altele au mers, in opinia sa, prea departe.

Metoda, care consta in a varsa apa pe caile respiratorii ale unui individ imobilizat, pentru a provoca senzatia de sufocare, este una dintre metodele folosite de SUA impotriva presupusilor teroristi. Pentru criticii razboiului impotriva terorismului, declansat dupa 11 septembrie, ea a devenit, alaturi de Guantanamo si abuzurile de la Abu Ghraib, unul dintre cele mai elocvente exemple ale exceselor acestei lupte.

Cheney a pus administratia intr-o pozitie delicata in 2006 cand a spus: "Este ceva ce ma caracterizeaza" la un post de radio, intrebat daca este in regula ca cineva sa fie aruncat in apa pentru a salva vieti.
Cheney, unul dintre ultimii neoconservatori care inca serveste la cel mai inalt nivel al administratiei Bush, a aparat Guantanamo invocand lagarele de prizonieri germani din al Doilea Razboi Mondial, pentru a revendica dreptul de a mentine in detentie inamicii "pana la finalul conflictului".

Inchiderea Guantanamo nu poate fi posibila "decat odata cu sfarsitul razboiului impotriva terorismului", a subliniat Cheney.

"Guantanamo a fost un element foarte pretios. Cred ca ei isi vor da seama ca a incerca sa-l inchida va fi foarte dificil", a spus el intr-un alt interviu, referindu-se la intentia lui Obama.

In interviul pentru Rush Limbaugh, Cheney a spus ca viitoarea administratie ar putea, prin exercitarea puterii, sa subscrie prerogativele presedintelui unei interpretari foarte generoase.

Cheney a fost poate cel mai puternic vicepresedinte din istoria moderna a SUA si a actionat pentru consolidarea prerogativelor presedintelui in fata altor puteri.

"Presedintele crede, ca si mine, intr-un Executiv puternic si cred ca este putin probabil ca administratia Obama sa cedeze din nou aceasta autoritate Congresului", a spus Cheney, precizand ca este posibil ca viitoarea administratie sa fie chiar recunoscatoare administratiei Bush.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.