Numarul amenintarilor la adresa jurnalistilor este in crestere in 2008, in comparatie cu anul trecut, in principal din cauza retelelor de crima organizata din America Latina si a regimurilor represive din Orientul Mijlociu

Potrivit ultimului raport al World Association of Newspapers, tot in 2008, au fost omorati 68 de jurnalisti si angajati media, mai putini decat in 2007, cand au fost inregistrate 94 de cazuri. Anul trecut, 44 de jurnalisti au fost ucisi doar in Irak, loc unde s-a desfasurat conflictul armat considerat cel mai devastator pentru media dupa cel de-al doilea razboi mondial.

Tot in raportul de monitorizare a libertatii presei se mentioneaza ca, pentru ultimele sase luni, au fost ucisi 39 de jurnalisti, cu Mexic devenind una dintre cele mai periculoase zone din lume. Potrivit World Association of Newspapers, jurnalistii mexicani au devenit tinta unor atacuri din partea traficantilor de droguri, care au dus, in ultimii opt ani, la uciderea unui numar de 23 de reporteri si la disparitia altor sapte, informeaza NewsIN.

Un caz relevant este cel al unui editor de la cotidianul mexican La Noticia de Michoacan, care a fost executat la cateva ore dupa ce a fost rapit, pe 9 octombrie. Initial, acesta primise mai multe telefoane de amenintare pe telefonul mobil. Cotidianul vizat acopera atat subiecte politice, cat si din zona criminalitatii.

Din Orientul Mijlociu, pe harta zonelor periculoase din acest punct de vedere se afla, potrivit autorilor raportului, si Arabia Saudita, unde un lider religios a indemnat la uciderea celor care detin statii TV prin satelit, considerate de acesta o sursa de depravare a societatii.

Un alt segment amenintat este cel al presei online, inclusiv din zona blogurilor. Raportul il da ca exemplu pe sauditul Roshdi Algadir, arestat pe 4 noiembrie si, ulterior, batut si fortat sa dea in scris ca nu va mai publica niciodata articole pe internet. In raport sunt mentionate si alte nume din regiune, care continua lupta pentru libertatea presei si care, din acest motiv, au suferit mai multe abuzuri din partea autoritatilor.

Tot referitor la anul 2008, World Association of Newspapers raporteaza numeroase cazuri de amenintari cu moartea sau de punere sub acuzare a jurnalistilor care au transmis din zone de conflict sau au scris despre crime de razboi si retele mafiote din Europa si Asia Centrala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.