Relatiile dintre Rusia si NATO vor ramane tensionate atata timp cat aderarea Ucrainei si Georgiei ramane pe agenda Aliantei, a declarat ministrul rus al apararii intr-un interviu publicat vineri in presa finlandeza si citat de Reuters.

Kremlinul acuza Washingtonul ca foloseste extinderea NATO - in special de planurile pe termen lung de includere a celor doua foste republici sovietice - ca sa incercuiasca Rusia cu armate ostile si sa traseze noi linii de divizare in Europa.

"Suntem in favoarea unui dialog serios si constructiv cu Alianta", a declarat ministrul Anatoli Serdiukov pentru ziarul finlandez Apararea Nationala. "Dar daca cineva spera ca vom privi nepasatori cum se construieste o agenda militara la granitele noastre si cum interesele noastre sunt ignorate, atunci sa-l suparam pe acel cineva", a adaugat ministrul, potrivit NewsIn.

Potrivit lui Serdiukov, Moscova este ingrijorata de "incapatanarea unor membri ai Aliantei, in special a Statelor Unite, de a atrage Ucraina si Georgia in NATO, indiferent ce s-ar intampla". "Spre exemplu, nu ati fi ingrijorati, daca in pragul casei voastre s-ar afla o persoana inarmata pana in dinti, care nu ar spune de ce a venit sau ce va face in continuare, ci doar ar plimba un cutit in fata ochilor vostri?", a continuat Serdiukov.

In cadrul unei reuniuni a ministrilor de externe din NATO, care a avut loc la inceputul acestei luni, Germania s-a opus planurilor Statelor Unite de a oferi Ucrainei si Georgiei Planul de actiuni in vederea aderarii (MAP). Totusi, Washingtonul a cerut NATO sa incurajeze cele doua state sa adere la alianta la un moment dat.

"Asa cum stim, nu exista un consens in Alianta cu privire la aderarea Kievului si a Tbilisi, totusi, aceasta ramane pe agenda", a spus el.

Activitatea Consiliului NATO-Rusia a fost suspendata, dupa conflictul ruso-georgian din luna august, dupa ce Tbilisi a incercat sa preia prin forta controlul in regiunea separatista Osetia de Sud.

"In ceea ce priveste Georgia, (...) e greu sa-ti imaginezi ce rol ar avea aceasta tara in asigurarea securitatii colective euro-atlantice, in special acum, dupa operatiunea barbara si razbunatoare din Osetia de Sud", a mai declarat Serdiukov. "Desigur, o astfel de stare de fapt nu ajuta la dezvoltarea unor relatii constructive intre Rusia si NATO", a adaugat ministrul rus al apararii.

Statele Unite au acceptat reluarii contactelor cu Rusia prin intermediul Consiliului NATO-Rusia, decizie salutata in UE. Totusi, Serdiukov a declarat ca, daca NATO nu este pregatita sa ia in calcul temerile Rusiei privind extinderea, Moscova are "ceva ce poate transforma astfel de sperante in iluzii". Ministrul a explicat ca se refera la ordinul presedintelui Dmitri Medvedev de a nu dezasambla trei regimente ale unei divizii de arme nucleare in centrul Rusiei, pana in 2010. Serdiukov a repetat ca Rusia ar putea desfasura rachete Iskander in Kaliningrad, regiune la granita cu UE, daca Washingtonul va continua proiectul sau de instalare a unui scut antiracheta in Polonia si Cehia. "Trebuie sa intelegeti ca toate aceste masuri pun presiune asupra noastra", a adaugat ministrul rus al apararii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.