Presedintele Cehiei Vaclav Klaus, aflat intr-o vizita la Bucuresti, a criticat "alarmismul ecologic", spunand ca ne confruntam numai cu o "usoara" incalzire a planetei, si a lansat acuzatii dure la adresa masurilor anticriza - "periculoase si populiste" - propuse de de Barroso.
Vaclav Klaus, presedintele tarii care va prelua presedintia UE de la 1 ianuarie 2009, a fost foarte ferm la Bucuresti si a spus ca nu este de acord cu masurile populiste propuse de UE pentru iesirea din criza economica si financiara.

"Mi-e teama ca aceasta criza poate fi folosita ca pretext pentru a submina piata capitalista, piata liberalizata si privatizarile. Avem obligatia sa ne aparam pietele de anumiti politicieni iresponsabili si sunt convins ca presedintia ceha a UE va avea o abordare rationala a acestor probleme", a declarat Vaclav Klaus, relateaza NewsIn.

El a spus ca masurile propuse de Jose Barroso, presedintele Comisiei Europene, care promoveaza interventionismul statului, "aduc mai multe probleme decat beneficii".

Vaclav Klaus este cunoscut pentru pozitia sa eurosceptica, situatie ce a determinat o oarecare ingrijorare legata de capacitatea Cehiei de a asigura o presedintie coerenta a UE. Incercand sa alunge aceste temeri, Klaus a asigurat ca Cehia va respecta standardele inalte. "Sunt sigur ca vom putea sa ne organizam presedintia UE la standarde inalte. Avand in vedere unele acuzatii absurde si ridicole, vreau sa spun in mod explicit ca atributul nostru de membri ai UE nu are alternativa. Recent, reactii destul de dure ale vechilor tari membre UE legate de viziunea noastra despre Tratatul de la Lisabona ne-au reamintit, cu mult regeret, de trecutul nostru nedemocratic", a punctat Klaus.

Pe de alta parte, presedintele ceh a insistat asupra faptului ca niciuna dintre reglementarile interne ale UE nu trebuie impuse cu forta tarilor membre. "Formele si metodele aranjamentelor interne ale UE au multe variante. Dreptul cehilor si al romanilor de a spune 'da' sau 'nu' Constitutiei europene, Tratatului de la Lisabona sau oricarui alt document similar trebuie garantat. Intrebarea este cate reguli impuse de Bruxelles si cate regularizari paneuropene sunt necesare si productive", a aratat presedintele ceh.

Klaus a spus ca nu considera ca are o pozitie izolata in UE. "Sunt de parere ca viziunile promovate de mine sunt cele ale unei majoritati tacite", a declarat presedintele. El a tinut totusi sa dea asigurari ca abordarile sale nu vor afecta presedintia ceha a UE. "Cehia este o tara democratica, iar vocea presedintelui este numai o voce din multime. Noi nu avem un sistem democratic sau autoritar, iar vocea mea va fi reflectata in actiunile presedintiei cehe in mod proportional", a explicat Klaus. Cu toate acestea, el s-a declarat convins ca presedintia ceha a UE va actiona "rational" si ca nu va promova pachetul climatic al UE si nici masurile populiste pentru gestionarea crizei.

Pe de alta parte, presedintele Klaus si-a exprimat multumirea pentru faptul ca Cehia nu a adoptat inca moneda europeana. "Suntem norocosi ca Cehia nu a trecut la euro, fiind astfel izolata de economia mondiala si putand evita sa fie afectata de criza economica", a explicat presedintele Klaus.

Seful statului ceh estimeaza ca va dura sapte ani pana cand economia mondiala isi va reveni la normal. "Revenirea la un nivel de dezvoltare economic normal nu depinde nici de cate zboruri transatlantice face Sarkozy si nici de summituri G20", a spus Klaus. El si-a ilustrat teoria recurgand la umor: "Tratarea crizei se face ca si in cazul gripei. Daca mergi la doctor iti trece intr-o saptamana, daca nu faci nimic, trece in sapte zile", a spus usor ironic presedintele ceh.

Klaus a insistat si asupra faptului ca "alarmismul ecologic" legat de incalzirea climatica nu este justificat. "Incalzirea globala se inscrie in limita unor fluctuatii naturale", a spus el, adaugand ca este vorba numai despre "o incalzire usoara", iar "clima este OK". Explicatia lui Klaus este ca populatia a fost supusa unei "propagande viciate".

"Este vorba despre o criza faptuita de mana omului", a adaugat Klaus. Presedintele ceh a scris, de altfel, o carte pe aceasta tema, intitulata "Planeta albastra, nu verde. Ce este amenintat - clima sau libertatea?".

"Cred ca puteti intui ca raspunsul meu este ca ne este prejudiciata libertatea si, as adauga, si prosperitatea", a declarat Klaus.

Aflat intr-o vizita de lucru de doua zile la Bucuresti, presedintele Cehiei Vaclav Klaus a avut intrevederi cu presedintele Romaniei Traian Basescu, cu fostul presedinte Emil Constantinescu si cu guvernatorul Bancii Nationale Mugur Isarescu. De asemenea, Vaclav Klaus a joi primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universitatii Crestine "Dimitrie Cantemir".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.