Vladimir Putin, presedintele Rusiei, si-a exprimat dorinta ca, dupa retragerea bazelor ruse din Georgia, pe teritoriul acestei foste republici sovietice sa nu apara trupe ale unei terte tari. "Ar fi bine ca, dupa plecarea noastra, contingente ale unei terte tari sa nu-si faca aparitia acolo. O astfel de posibilitate ar pune in pericol securitatea noastra si partenerii nostri georgieni stiu acest lucru", a avertizat liderul de la Kremlin.

Moscova are 3.000 de militari la aceste baze, a caror prezenta echivaleaza pentru presedintele georgian Mihail Saakasvili cu o ocupatie militara. Nici parlamentarii georgieni nu par dispusi sa faca Moscovei vreun compromis, cerind ca cele doua baze, de la Batumi si Akalkalaki, sa fie inchise prin orice mijloace, daca Rusia nu actioneaza pentru dezafectarea lor. Parlamentul de la Tbilisi a adoptat o rezolutie prin care acorda Moscovei un ultimatum, pina la 1 ianuarie 2006, data dupa care cele doua baze vor fi declarate "ilegale".

Negociatorii rusi au afirmat insa ca Moscova e gata sa-si retraga bazele de-abia in 2008. Intre timp, Kremlinul a anuntat ca a negociat deschiderea unei a doua baze militare in Kirgizstan.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.