Infiintat in urma cu o jumatate de secol pentru a apropia popoarele Europei prin intermediul muzicii, concursul Eurovision a ajuns in acest an sa iste zizanie in sinul Uniunii Europene. Eliminarea din concurs a reprezentei Olandei, de catre o coalitie de tari est-europene, nu a facut decit sa intensifice opozitia olandezilor fata de proiectul Constitutiei europene, cu doar citeva zile inaintea referendumului national pe marginea respectivului act normativ. Sondajele de opinie dau, in acest moment, ca sigura respingerea tratatului constitutional, la votul de pe 1 iunie.

Trei sondaje arata ca, in prezent, raportul este de 2 la 1, in favoarea celor care vor sa spuna "Nu" Constitutiei. Desi liderii UE s-au aratat mult mai ingrijorati de situatia Frantei, unde referendumul va avea loc in aceasta duminica, respingerea tratatului de catre Olanda, tara fondatoare a Uniunii, ar putea de asemenea "sa omoare" tratatul, cum se exprima unii analisti, citati de "The Times".

Est contra Vest

Opozitia fata de votarea Constitutiei s-a intetit dupa ce Glennis Grace, reprezentanta Olandei la Eurovision, a fost eliminata in semifinala concursului, aparent in urma unui vot negativ dat de o alianta de tari est-europene, potrivit presei olandeze. Ziarul olandez "De Telegraaf" a dedicat prima pagina reactiilor indignate ale cititorilor. "Eliminarea Olandei arata cine va avea cel mai greu cuvint de spus pe viitor", este de parere un cititor. Ziarul comenteaza ca multi cetateni olandezi au profitat de ocazie "pentru a-si face auzita impotrivirea fata de unificarea europeana si de noua Constitutie".

Eliminarea din concursul european i-a atins pe olandezi intr-un punct sensibil, micul stat temindu-se ca va fi inghitit de o Uniune Europeana tot mai extinsa, comenteaza cotidianul "The Times". Maurice de Hond, reprezentantul celei mai importante institutii de sondare a opiniei publice din Olanda, a constatat ca "71% din oameni cred ca numarul tarilor est-europene care au ajuns in finala concursului, sensibil mai mare decit al celor occidentale, este un exemplu al modului in care centrul puterii din interiorul Europei s-a deplasat catre est". "Oamenii percep aceasta situatie ca o confirmare a sentimentului lor ca pierd puterea in sinul UE si ca tarile Europei de est s-au coalizat impotriva Vestului", a mai spus el.

Referedumul de pe 1 iunie are doar rol consultativ, insa principalele partide din Olanda s-au angajat sa respecte vointa poporului, cu conditia ca participarea la vot sa fie de peste 30%, iar rezultatul sa fie clar.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.