Grecii isi pun intrebari legate de eficienta fortelor lor de ordine, in a cincea zi de violente urbane, cele mai grave de la revenirea la democratie in 1974, relateaza NewsIn.

"Politia fara plan de actiune","Politia in ruine", "Statul a depus armele" - sunt doar cateva dintre titlurile ziarelor, atat de dreapta, cat si de stanga, ce incearca sa explice socanta inertie afisata de fortele de ordine.

"Nu facem altceva decat sa executam ordinele, responsabilii politici sunt cei care isi asuma responsabilitatea, dar lumea s-a saturat", spune Christos Photopoulos, presedintele Federatiei panelenice a angajatilor din politie. De duminica, ministrul de interne, Procopis Pavlopoulos, a spus ca politia este acum mai discreta, pe "pozitie defensiva", incercand sa evite noi victime in randul sau sau cel al protestatarilor.

In conditiile pagubelor uriase inregistrate, guvernul a adoptat o pozitie mai dura, dar strazile sunt in continuare la cheremul grupurilor de tineri violentei.

"Este ca si cum le-ai spune hotilor ca au cale libera", spune criminalist Ioannis Panoussis. In opinia sa, autoritatile nu au masurat corespunzator explozia sociala declansata de moartea unui adolescent de 15 ani sambata, ucis de un politist.

In lipsa echipamentului adecvat, cum ar fi tunurile cu apa, si in timp ce extinderea violentelor in provincie a privat Atena de intariri, "incompetenta destul de rang raspandita a fortelor de ordine, propice unor noi greseli" este unul dintre factorii care au facut autoritatile sa dea dovada de retinere, spune un expert pe chestiuni de securitate.

Politisti au fost filmati in timp ce bateau tineri, la distanta de ciocnirile care se inregistrau. Criticand "impunitatea" ce dureaza de mult, Amnesty International a acuzat marti Atena de recurgere "disproportionata" la forta.

Televiziunile au aratat un politist care tragea de circa zece ori in aer marti seara la Atena, in fata unui grup violenti de tineri, iar Ministerul de Interne a deschis o ancheta administrativa.

Potrivit unui sondaj publicat de cotidianul Kathimérini, 54% dintre respondenti sunt impotriva unei riposte mai dure a politiei, doar 25% considerand ca ea este necesara.

"Sunt 20 de ani de cand ne luptam pentru a iesi din cultura Rambo si pentru a deveni eficienti, dar, din nou, sunt angajari pe banda rulanta si tinerii politisti sunt lasati pe strazi dupa doar trei luni de formare", a spus Photopoulos.

Inainte de JO din Atena din 2004, Grecia a depus eforturi mari pentru a ameliora performanetele politiei sale. Intr-o tara care sufera de clientelism, "totul a fost pus sub semnul intrebarii prin sosirea dreptei la putere", acuza ministrul de interne de atunci, Michalis Chryssoho?dis, acum in opozitia socialista.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.