Conflictele dintre generatii de pe teritoriul Africii devin din ce in ce mai acute, tinerii protestand vehement fata de vechile obiceiuri care in opinia batranilor fac parte dintr-o traditie care nu trebuie schimbata.

O ramasita a vechilor traditii care inca mai naste controverse, circumcizia la femei sau mai pe scurt FGM (mutilarea organelor genital femeiesti) este o practica raspandita in Africa, mai ales in randul triburilor. FGM presupune taierea sau indepartarea pielii ce acopera clitorisul sau uneori indepartarea partiala sau chiar completa a clitorisului.

Potrivit Dadalos.org, aceasta interventie se face cu diverse instrumente, de la cutite si pana la cioburi de sticla, de cele mai multe ori nefolosindu-se niciun anestezic si nedezinfectandu-se locul.

In context istoric, FGM este o traditie veche, raspandita atat printre musulmani, cat si printre crestini sau adepti ai animismului si are la baza motive diverse, si dupa parerea mea unele chiar aberante, precum faptul ca FGM ar fi o porunca lasata de Dumnezeu sau ca aceasta mutilare ar transforma fetele in femei adevarate.

Chiar daca in Kenya aceasta practica a fost interzisa, FGM ramane insa o parte integranta a societatii locale, fetele fiind supuse acestui chin la o varsta foarte frageda, intre 4 si 8 ani.

De obicei, aceasta traditie se regaseste in triburile conservatoare precum Massai, Samburu, Rendile sau Turkana, unde statutul femeiii nomade este pur si simplu revoltator daca il judecam dupa valorile noastre culturale, scrie Mihaela Berneaga pe blogul personal.

Cel putin 300 de fete din sud-vestul Keniei au fugit de acasa si s-au refugiat in biserici in scopul de a scapa de circumcizie. Potrivit BBC, politia din districtul Kuria asigura siguranta tinerelor, care acum se afla in grija a doua biserici si a unei organizatii ce apara drepturile femei.

"Foarte multe fete sunt supuse circumciziei fie ca este un act voluntar fie ca sunt fortate", a declarat Beatrice Robi, activista in cadrul organizatiei MaendeloYa Wanawake, adaugand ca in fiecare zi cel putin 200 de fete sunt supuse acestei operatii.

Citeste si:
Medic: Pe ambalajul petardelor ar trebui sa scrie ca pot produce mutil
Medic: Pe ambalajul...

Organizatia MaendeloYa Wanawake impreuna cu bisericile si autoritatile locale incearca sa convinga comunitatile sa renunte la aceasta practica si sa salveze fetele care sunt fortate sa se supuna circumciziei.

Sezonul circumciziilor este in luna noiembrie si decembrie, si potrivit lui Paul Wanjama, comandant al politiei din districtul Kuria, majoritatea fetelor fug de acasa pana la sfarsitul acestui sezon iar in unele cazuri parintii sunt cei care isi indeamna fetele sa se refugieze in centre specializate pentru a evita circumcizia.

"Sunt anumiti parinti care sunt impotriva acestei practici dar sunt presati de catre traditionalsiti sa o aplice"
, afirma Paul Wanjama.

Fetele care sunt supuse circumciziei simt ca sunt pregatite pentru casatorie si nu se mai duc la scoala, astfel se explica de ce in aceste zone rata abandonului scolar este in crestere, nivelul de educatie fiind de pana la maxim cinci clase.

Citeste si:
Motivul pentru care o femeie i-a taiat organele genitale sotului
Motivul pentru care o femeie...

Cu ajutorul politiei au fost descoperite multe cazuri in care tinerele au fost fortate sa se supuna circumciziei, iar vinovatii au fost aspru pedepsiti.

Potrivit ONU, aproximativ trei milioane de fete sunt mutilate genital in fiecare an.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.