Capitala Macedoniei iti da impresia de raceala la prima vedere, insa daca incepi sa il explorezi descoperi adevarata sa frumusete, ce sta mai ales in inimile oamenilor care au sarbatorit, in urma cu sase ani, 2.000 de ani de crestinism.

La primul contact cu Skopje ai impresia ca esti undeva in Romania. Blocurile gri, ploaia, oamenii...toate par la fel, remarca NewsIn. Cu toate acestea, capitala Macedoniei este total diferita de Bucuresti. Strazile sunt mult mai largi, masinile nu la fel de multe, locurile de parcare destule, reclamele colorate aproape ca lipsesc, oamenii sunt toti dornici sa te ajute, iar in momentul in care spui ca esti aici pentru Campioantul European, mai toti te intreaba ce parere ai despre echipa lor nationala.

Un lant de munti inconjoara orasul. Pe varful Vodno troneaza o cruce inalta de 66 de metri, una dintre cele mai inalte din lume, ea putand fi vazuta de la aproximativ 30 de kilometri. I se spune Crucea Mileniului si a fost construita in 2002 pentru a sarbatori implinirea a 2.000 de ani de crestinism. Acest insemn al credintei macedonene te duce cu gandul la Crucea Erolilor Neamului de pe Caraiman, mai ales seara cand este aprinsa si se vede din toate colturile orasului.

Cum populatia este majoritar ortodoxa, bisericile au si ele locul lor in peisajul cu iz bacovian al orasului. De fapt, lacasele de cult ale macedonenilor sunt cladirile cele mai frumoase si reprezinta principalele atractii turistice. In inima orasului gasesti un centru comercial, iar din fata acestuia poti traversa raul Vardar, pe un pod vechi, construit intre anii 1451 si 1469. Cum ajungi in partea cealalta a podului dai de albanezi si faci cale intoarsa spre Piata Macedonia.

Daca strazile principale sunt largi si rareori cu gropi, cele adiacente sunt inguste, intortochiate si multe dintre ele in renovare. Casele sunt inghesuite unele in altele si in cele mai multe cazuti nu au curti. Undeva spre nord-estul orasului, langa sala echipei Kometal, unde Romania a efectuat cateva antrenamente, se afla fortareata Kale. Zidurile din piatra sunt inca impozante, iar pe unul din turnuri este ridicat steagul Macedoniei.

Macedonenii au reguli stricte legat de ceea ce se intampla in orasele lor. La Skopje daca ai aruncat o tigara pe strada si esti vazut platesti pe loc 50 de euro amenda, iar dupa ora 19:00 nimeni nu mai comercializeaza alcool, cu exceptia barurilor si restaurantelor.

Sala Boris Trajkovski si-a primit numele dupa fostul presedinte al Macedoniei, care a murit in 2004 in urma unui accident aviatic. Arena sportiva este situata in nordul orasului aproape de raul Vardar. Constructia este noua si foarte moderna. Culoarea predominanta este galben, iar dinamica salii pune in valoare un public plin de viata. La meciurile Macedoniei din Grupa D sala a fost arhiplina, iar spectaorii au fost o parte din echipa. Cu steaguri, fulare, jobene, toate colorate in rosu si galben, macedonenii au venit la sala sa isi incurajeze favoritele. Capacitea maxima a arenei este de 6.963 de locuri, dintre care 5.963 pe scaune.

Capitala Macedoniei este infratita cu cea a Olteniei, Craiova, iar intrebarea pe care o auzi cel mai des atunci cand spui ca esti roman este daca ne merge mai bine de cand am intrat Uniunea Europeana.

Macedonia a fost numita gazda a Campionatului European din 2008 la Congresul EHF din 2004 din Cipru, iar principala contracandidata a fost Danemarca. Ziaristii macedoneni spun ca tara lor a castigat acest "meci" deoarece handbalul este un sport foarte iubit. "Noi nu avem fotbal, noi nu avem volei, dar avem handbal si ne place acest sport", a spus mandru unul din jurnalisti, care mai aminteste si ca sala de la Skopje a fost construita special pentru acest turneu final.

Pana acum nationala antrenata de Radu Voina a jucat toate partidele din Grupa A la Skopje, dar de luni, urmeaza o noua gazda, Ierusalimul Macedoniei, Ohrid. I se spune Ierusalim deoarece are 365 de biserici, cate una pentru fiecare zi a anului. A fost ales ca al doilea oras gazda pentru ca dispune de hoteluri, nu pentru ca sala din aceasta urbe ar fi a doua dupa cea din Skopje. Acolo nationala Romaniei incepe un nou drum, in grupa principala, cu trei meciuri in trei zile, in care va intalni Spania, Ucraina si Norvegia, partide care le pot duce pe tricolore in semifinale si, mai apoi, aproape de marele vis: aurul european.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.