"Am obtinut cetatenia rusa dupa destramarea URSS si sunt cetatean al Federatiei Ruse si in prezent. Cetatenia georgiana mi-a fost acordata printr-un decret prezidential georgian in 2007", a declarat Vasadze. Situatia este insolita, deoarece Georgia si Rusia au fost implicate intr-un conflict de cateva zile in luna august si si-au intrerupt relatiile diplomatice. Intrebat daca intentioneaza sa renunte la cetatenia rusa, seful diplomatiei georgiene a replicat: "Nu. Nu am cetatenia Guvernului rus. Guvernul va pleca, iar Rusia si poporul rus vor ramane si vor trage concluziile corespunzatoare ale evenimentelor din august".
De altfel, Vasadze a marturisit ca a mentinut legatura cu unii diplomati rusi dupa conflictul din august. "Am mentinut si mentin legatura cu diplomati rusi. Unii dintre sefii Ministerului rus de Externe imi sunt prieteni. Insa nu le voi spune numele", a spus el.
Desi cu experienta in diplomatie, Vasadze era ministru al culturii inainte de a fi numit ministru de externe, in cadrul unei remanieri de vineri, in care a fost inlocuit si ministrul apararii, la cateva saptamani dupa inlocuirea sefului Guvernului. Vasadze a sugerat ca ar fi preferat sa ramana la Ministerul Culturii, in loc sa il preia pe cel al Externelor. Imediat ce a fost numit, el a anuntat o vasta remaniere a corpului diplomatic si le-a cerut demisia tuturor viceministrilor si ambasadorilor, urmand ca noile lor sarcini sa fie decise "in functie de activitatea lor in timpul razboiului".
Intrebat daca numirea sa anunta o schimbare a politicii georgiene fata de Moscova, seful diplomatiei de la Tbilisi a replicat: "Ce inseamna schimbarea politicii fata de Moscova? Noi nu am cerut niciodata nimic ceea ce nu ne apartine. Din 2003, Georgia a repetat de numeroase ori: toate problemele sunt rezolvabile, toate interesele vitale trebuie luate in considerare. Exista trei principii care sunt mai presus de discutii - independenta, suveranitatea si integritatea teritoriala a Georgiei. Toate celelalte probleme se pot examina la masa negocierilor".
Potrivit lui Vasadze, Georgia este pregatita pentru negocieri cu Rusia, pentru ca "niciun razboi nu s-a incheiat fara negocieri", singurele aspecte despre care nu accepta sa fie puse in discutie fiind cele trei mentionate. Desi reluarea relatiilor diplomatice dintre Moscova si Tbilisi i se pare posibila, noul sef al diplomatiei georgiene crede ca "nu va fi posibil niciodata ca pe teritoriul Georgiei sa functioneze trei ambasade ruse". Moscova si-a anuntat intentia de a-si deschide ambasade in Abhazia si Osetia de Sud.
Singurul invingator al conflictului ruso-georgian din vara acestui an a fost presedintele Osetiei de Sud, Eduard Kokoiti, a spus seful diplomatiei georgiene. "In 22 iunie, am dus in Rusia un plan amiabil. Si am impresia ca acest plan a alarmat regimul separatist de la Thinvali si pe protectorii sai de la Moscova. Din razboiul din Osetia de Sud nu a castigat nimeni, in afara de regimul lui Kokoiti", a spus el.
Comentand faptul ca Moscova a respins eventualitatea de a reveni asupra deciziei sale de a recunoaste independenta celor doua republici separatiste georgiene, Abhazia si Osetia de Sud, Vasadze a spus ca "in vocabularul diplomatilor si al politicienilor cuvantul 'niciodata' de multe ori inseamna 'este posibil'". "Ceea ce stiu sigur este ca actualul Guvern al Georgiei, precum si cele ce vor urma, nu vor renunta la ideea de refacere a integritatii teritoriale a tarii. Niciodata nu vom avea un Guvern care sa fie de acord ca peste 500.000 de oameni sa devina straini in propriul stat", a spus el.
Cat despre noul esec al tarii sale de a obtine MAP, echivalentul statutului de tara candidata la NATO, Vasadze l-a minimalizat si a declarat ca obiectivul strategic al politicii externe a Georgiei nu se schimba. "Ne vom indrepta, calm si rational, in directia NATO si UE. Georgiei nu i-a fost acordat MAP, insa a primit toate componentele acestuia. Denumirea nu are nicio importanta".
Despre autor:
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Boon, platforma unde colegii vând produse între ei și totul se duce la ONG-uri
Sursa: green.start-up.ro
-
Furnizorul produselor Nike, în atenția Concurenței: ce nereguli au găsit...
Sursa: retail.ro
-
Antreprenorii citesc: recomandări de lectură de la Florin Vișa
Sursa: start-up.ro
-
Top 10 rețete de preparate tradiționale românești pentru masa de Crăciun -...
Sursa: garbo.ro
-
Aderarea la Schengen în cifre. PIB ar putea crește cu 1-2% anual
Sursa: futurebanking.ro
-
Scapă de herpes în câteva ore - Tratament rapid și eficient
Sursa: kudika.ro
-
Studiu: Doar 1% dintre posesorii de mașini electrice s-ar întoarce la un...
Sursa: wall-street.ro