Intr-un interviu acordat miercuri, cu ocazia implinirii a 60 de ani de la adoptarea Declaratiei universale a drepturilor omului, Khan a subliniat ca datorita acestui text "niciun guvern nu mai poate nega ca drepturile omului reprezinta o preocupare legitima a comunitatii internationale".
Declaratia universala a drepturilor omului, adoptata la Paris la 10 decembrie 1948, a permis numeroase progrese legale si a "inspirat miscari politice, precum combaterea apartheidului in Africa de Sud sau lupta pentru democratie in Europa de Est", a declarat ea.
Totusi, razboiul impotriva terorismului lansat de Statele Unite si de aliatii lor dupa atentatele din 11 septembrie 2001 a provocat incalcari ale drepturilor omului in statele occidentale, care au dat un exemplu negativ lumii, considera Kahn. "Atentatele din 11 septembrie au aratat ipocrizia democratiilor occidentale, care fusesera pana atunci campionii drepturilor omului in strainatate", a adaugat experta.
Brusc, aceste state "s-au confruntat cu astfel de probleme pe teritoriul lor (...) si au ales calea cea mai usoara, si anume sa restranga drepturile omului, in loc sa le apere". Democratiile occidentale "au conceput strategii de combatere a terorismului care ingradesc drepturile omului in loc sa creeze strategii care sa respecte statul de drept", a dpus ea. "Iar acesta este un exemplu negativ pentru ceilalti", a subliniat Irene Khan.
Razboiul impotriva terorismului a fost lansat de administratia presedintelui american George W. Bush, insa cei care i s-au alaturat "nu erau chiar nevinovati fara putere". Printre ei s-au numarat "statele europene care au participat la zborurile secrete" pentru transferarea suspectilor de terorism catre inchisoarea Guantanamo, din Cuba, a precizat responsabila Amnesty International.
"Sper sincer ca Statele Unite vor adopta o pozitie ferma cu privire la drepturile omului in viitor. Iar Statele Unite au mai multe motive de a face acest lucru, deoarece, in calitate de mare putere, sunt un exemplu de urmat", a comentat Kahn.
Amnesty International i-a cerut presedintelui ales Barack Obama sa ia masuri concrete in primele 100 de zile ale mandatului sau, cum ar fi sa inchida centrul de detentie de la Guantanamo, sa denunte public folosirea torturii si sa creeze o comisie independenta pentru a ancheta cazurile de incalcare a drepturilor omului in cadrul razboiului impotriva terorismului.
Pe de alta parte, Kahn s-a aratat pesimista privind impactul pe care l-ar putea avea criza economica mondiala asupra celor vulnerabili.
"Cred ca cele mai mari provocari privind drepturile omului pe care le vom avea in viitor vor fi combaterea saraciei si a incalzirii globale. Tabloul este unul sumbru, pentru ca pe masura ce oamenii se vor confrunta cu criza economica, vor exista proteste, tensiuni, care ar putea degenera in opresiuni si actiuni violente", a declarat Kahn. Ea a insistat asupra faptului ca, "in astfel de circumstante, guvernele trebuie sa preia initiativa, nu sa lase pietele sa decida".
Despre autor:
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Startup-ul românesc care a construit cea mai performantă aplicație din Europa
Sursa: start-up.ro
-
Restructurări în retail: Benetton se pregătește să închidă 500 de magazine
Sursa: retail.ro
-
Bogdan Antonescu, climatolog: „riscurile extreme din viitor pentru București”
Sursa: green.start-up.ro
-
Campanie Salt Bank: banca dublează donațiile românilor
Sursa: futurebanking.ro
-
Care este ziua ta norocoasă în funcție de zodie în săptămâna 9-15 decembrie...
Sursa: garbo.ro
-
Leacuri bătrânești pentru arsuri stomac - remedii naturale eficiente
Sursa: kudika.ro
-
CCR a decis când va analiza cererile de anulare a alegerilor
Sursa: wall-street.ro