Planuri secrete pentru a arunca in aer Teatrul Balsoi si alte monumente emblematice in cazul ocuparii Moscovei de catre nazisti, precum si obiecte ale lui Stalin si Hitler - toate acestea fac parte dintr-o expozitie rusa inedita, care prezinta "90 de ani de contraspionaj militar", relateaza AFP.
In 1941 "exista un risc real ca fortele germane sa preia controlul asupra Moscovei", a povestit seful arhivelor serviciilor secrete, Vasili Hristoforov, joi, la inaugurarea explozitiei de la Muzeul central al fortelor armate din Moscova, in prezenta a fosti membri KGB.

Dupa o ofensiva-fulger, armata germana se afla la portile orasului, la 40 de kilometri de Kremlin. Contraspionjul sovietic a stabilit atunci "Planul Moscova", detaliat pe pagini dactilografiate ce sunt acum in vitrinele muzeului, alaturi de alte obiecte si documente prezentate pentru prima data publicului.
Astfel, mai mult de 1.100 de locuri din Moscova si din imprejurimile orasului erau minate. Sute de agenti au primit ordine sa ramana in oras pentru a hartui inamicul si pentru a distruge cladiri, ca sa nu cada in mainile nazistilor in caz de ocupatie.

"Detasamentul 3R" era insarcinat "cu comiterea de atacuri teroriste impotriva comandantilor germani de rang inalt, autoritatilor de ocupatie si impotriva tradatorilor natiunii", potrivit unui document din arhive. "Insa, multumesc lui Dumnezeu, germanii nu au preluat controlul asupra Moscovei si nu a fost nevoie sa aruncam in aer acele cladiri", printre care figura celebrul Teatru Balsoi si catedrala Sfantului Vasile din Piata Rosie, potrivit lui Hristoforov.

Printre numeroasele arme de razboi expuse, un pistol ascuns intr-un baston atrage atentia. El a fost fabricat in Franta la inceputul secolul XX si folosit de serviciile secrete tariste inainte de revolutia bolsevica. "Toate serviciile secrete europene au folosit" aceasta arma, a declarat Serghei Kojin, responsbil al expozitiei.

Un portret al lui Stalin sta la loc de cinste, alaturi de o lampa de birou si un suport pentru pahare din argint, folosite de fostul dictator sovietic (1878-1953). Insolit - o cizma otopedica arsa, care apartinea fostului sef al propagandei naziste, Joseph Goebbels, este expusa intr-o vitrina consacrata arhivelor demnitarilor de rang inalt ai regimului hitlerist.

S-a descoperit si o haina a lui Adolf Hitler cu zvastica pe ea, confiscata de Armata rosie din bunkerul Fuhrer-ului atunci cand a intrat in Berlin.

Generalul Leonid Ivanov, in varsta de 90 de ani, dintre care 54 de ani i-a petrecut in serviciile secrete ruse, era atunci in capitala germana, aflata in ruine. El a povestit ca un ofiter i-a adresat o nota in care spunea: "Trimiteti o masina. Am gasit cadavrul lui Goebbels". Iar cel al lui Hitler? A fost dat ordinul de a arde cadavrul si de a i se ascunde cenusa, a raspuns Ivanon, fara a spune unde anume. "Cunosc locul, am fost acolo", a adaugat el, laconic.

Fara contraspionajul militar sovietic, victoria asupra Germaniei "nu ar fi avut loc in mai 1945, ci mult mai tarziu", a spus el. "Contraspionajul militar a avut o contributie majora in victoria noastra. Suntem furiosi cand citim in presa ca ofiterii din contraspionaj erau fie bestii, fie ramaneau in urma si beau vodca", a povestit el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.