Luxemburgul a anuntat marti ca va reduce prerogativele suveranului sau, Marele Duce, dupa refuzul acestuia de a aproba legalizarea eutanasiei, o criza care aminteste de cea din Belgia din 1990 cu privire la dreptul la avort, relateaza NewsIn.

La 53 de ani, Marele Duce Henri, care domneste asupra Luxemburgului din 2000, a iesit din neutralitatea obisnuita si a anuntat parlamentarii ca nu va semna legea cu privire la eutanasie, recent votata, din motive ce tin de "constiinta".

Aparuta marti, informatia a declansat o adevarata polemica in statul cu 470.000 de locuitori, avand in vedere ca familia regala, catolici practicanti, ajunge rareori in centrul polemicilor.

Pentru a pune capat controversei, premierul Jean-Claude Juncker a declarat ca tara isi va schimba Constitutia. Pe viitor, nu va fi necesar ca Marele Duce sa fie de acord cu un text pentru ca acesta sa poata fi promulgat. "Pentru ca vrem sa evitam o criza institutionala, dar in acelasi timp sa respectam opinia Marelui Duce", acesta va trebui doar "sa promulge legile pentru ca ele sa intre in vigoare", a declarat Junker, dupa o reuniune cu sefii grupurilor parlamentare din Marele Ducat.

Marele Duce ar urma sa isi vada prerogativele reduse, pentru ca legea fundamentala stipuleaza in prezent ca acesta "aproba si promulga legile", in trei luni de la adoptarea lor de Parlamentul luxemburghez.

"Va semna legea doar pentru a se constata respectarea procedurii", a spus ministrul justitiei, lucru ce va orienta Luxemburgul spre o monarhie pur protocolara. Aceasta reviziuire constitutionala ar urma sa fie votata in Parlament incepand de martea viitoare.

Textul aflat in centrul polemicii, care scoate de sub incidenta legii eutanasia, in anumite conditii, a fost adoptat in februarie in prima lectura.

Pentru a intra in vigoare, textul trebuie sa fie adoptat si in a doua - si ultima - lectura de catre deputati in cadrul unui vot programat pentru luna aceasta. Este prima criza constitutionala cu care se confrunta tara in ultimii 90 de ani. In 1919, Marea Ducesa Marie-Adelaide a luat partea catolicilor cu privire la o lege care limita influenta Bisericii in invatamant. Marea Ducesa a abdicat, insa monarhia constitutionala a fost confirmata prin referendum. De atunci, niciun suveran nu s-a opus unei decizii a Parlamentului.

Intr-un caz similar, unchiul Marelui Duce Henri, regele belgienilor Baudouin I, a declarat in 1990 ca "din motive de constiinta, nu poate aproba" legea belgiana care permitea avortul.

Guvernul si Parlamentul belgian au apelat la un artificiu, "constatand ca regele se afla in imposibilitate de a-si exercita functia" timp de cateva zile si promulgand legea fara semnatura regala.
In Europa, Olanda a fost prima tara, in 2002, care a legaliza eutanasia, urmata in acelasi an de Belgia, unde Regele Albert al II-lea nu s-a opus.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.