Politia croata a arestat si interogat utilizatori ai platformei de socializare Facebook care critica si ridiculizeaza Guvernul, acuzand autoritatile ca incalca drepturile civile de baza, sustin presa si opozitia, citate de Reuters

Presa a anuntat marti ca politia a arestat fondatorii unui grup cu peste 80.000 de membri de pe Facebook, care a cerut organizarea, la 5 decembrie, a unui miting impotriva Guvernului in mai multe orase, printre care si capitala Zagreb.

"Pentru prima oara din anii '90, Croatia incepe sa ingradeasca libertatea cetatenilor care vor sa-si exprime liber pozitiile politice", sustine saptamanalul National.

Potrivit publicatiei, politia a arestat unul dintre coordonatorii protestelor din orasul Zadar de pe coasta marii Adriatice. Pe de alta parte, site-ul business.hr.news a anuntat ca autoritatile au arestat si interogat un alt activist in Zagreb, care a lipit afise de protest.

Un oficial din politie a confirmat pentru Reuters faptul ca un membru Facebook a fost arestat in capitala croata, dar a negat existenta altor arestari.

Purtatorul de cuvant al Guvernului Zlatko Mehun a declarat ca executivul nu are niciun motiv sa se teama de criticile publicate pe internet. "Principala noastra preocupare este sa lucram la problemele fundamentale pentru aceasta tara - criza economica si negocierile pentru aderarea la UE", a adaugat Mehun.

In cativa ani, internetul a devenit cel mai popular mijloc de exprimare a nemultumirilor fata de Guvernul conservator al premierului Ivo Sander.

Un alt grup a aparut pe Facebook, dupa ce, facand referire la criza financiara mondiala, Sander a cerut luna trecuta ca populatia croata sa "stranga cureaua", ceea ce inseamna mentinerea salariilor actuale si anularea petrecerilor si a cadourilor de Craciun din institutiile publice si companii. Activistii l-au numit pe premier Sanader Grinch, dupa personajul filmului "Cum a furat Grinch Craciunul". Presa locala a prezentat in repetate randuri activitatile grupului, care nu au provocat insa nicio reactie din partea Guvernului sau a politiei.

Autoritatile si-au indreptat atentia spre activistii Facebook saptamana trecuta, dupa ce Niksa Klecak, membru in Partidul Social Democrat, de opozitie, a lansat un grup intitulat "Pun pariu ca gasesc 5.000 de membri Facebook care nu-l plac pe Sanader". In numai cateva zile, grupul a ajuns la 12.000 de membri, fata de numai 27 cati numara cele doua grupuri care il sustin pe Sanader.

Politia l-a arestat si interogat pe Klecak vineri. Autoritatile sustin ca au actionat astfel nu "din cauza partidului din care face parte", ci pentru ca a publicat o fotografie care il prezinta pe Sanader in uniforma nazista, ceea ce incalca legea croata care interzice propaganda nazista.

"Facebook este un lucru important (...) si fiecare are dreptul sa-si arate nemultumirea, dar daca promovezi ura, un regim totalitar, acest lucru nu este bine, nu este satira. Este impotriva democratiei din Croatia", a declarat Sanader.

Opozitia si presa nu au acceptat explicatia autoritatilor, spunand ca politia nu a actionat pana in prezent impotriva propagandei naziste. "Este o incalcare fundamentala a dreptului constitutional la libertatea de expresie", a declarat luni liderul social-democrat Zoran Milanovici.

Un editorial din cotidianul important croat Jutarnji List, intitulat "Opriti Facebook-ul", scria ca autoritatile actioneaza intr-un mod asemanator comunistilor iugoslavi, care nu aveau incredere in presa si incercau sa o controleze.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.