Statele Unite nu vor semna saptamana aceasta, in Norvegia, conventia care interzice bombele cu submunitii (BASM), deoarece o considera imprecisa si susceptibila sa puna in pericol vietile militarilor americani, a anuntat Departamentul de Stat, relateaza AFP, potrivit NewsIn

Circa 100 de tari se pregatesc sa interzica utilizarea acestui tip de arme prin semnarea conventiei astazi, la Oslo, insa marile tari producatoare de astfel de arme, Statele Unite, Rusia, China si Israelul, refuza semnarea acestui document.

"Desi impartasim ingrijorarile de ordin umanitar ale statelor care vor semna conventia, nu ne vom alatura acestora", a spus Departamentul de Stat, intr-un comunicat. "Interzicerea bombelor cu submunitii formulata intr-un mod atat de general ar pune in pericol vietile militarilor americani si ale partenerilor nostri din coalitii", a precizat sursa citata.

Conventia, incheiata intre 111 tari, va interzice producerea, utilizarea, stocarea, comertul si transferul acestor arme care fac numeroase victime in randul civililor in conflicte, dar si dupa incheierea lor.

Armele BASM pot fi lansate din aer sau de pe pamant si sunt formate dintr-un dispozitiv (obuz, racheta) care contine pana la 650 de minibombe, numite submunitii. Multe dintre ele nu explodeaza cand ajung la sol si astfel apar terenurile minate.

Departamentul american de Stat a subliniat ca incearca sa ia masuri cu privire la aceste bombe cu submunitii, alocand "mai mult de 1,4 miliarde de dolari din 1994 incoace in activitati de depistare a minelor si altor dispozitive ramase in urma razboielor, inclusiv bombe cu submunitii care nu au explodat".

Venirea lui Barack Obama la Casa Alba ar putea aduce o schimbare in atitudinea autoritatilor americane, asa cum spera numeroase ONG-uri. In 2006, Obama a votat in Senatul american pentru un text, care a fost pana la urma respins, ce interzicea folosirea BASM in zone in care se afla civili.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.