Oficialitatile din Zimbabwe au anuntat moartea a 425 de persoane, in urma izbucnirii epidemiei de holera, avertizand asupra unor consecinte catastrofice odata cu inceperea sezonului ploios, informeaza Huffington Post

Peste 11.000 de persoane s-au imbolnavit de holera de la izbucnirea epidemiei, in august, iar numarul cazurilor a crescut considerabil in ultimile doua saptamani.

"Ne temem de faptul ca ploile vor raspandi cadavrele si implicit boala, iar apa va fi contaminata”, a declarat ministrul sanatatii David Parirenyatwa.

Asociatiile medicale din Zimbabwe, precum si cele care militeaza pentru drepturile omului, acuza guvernul de incercari de minimizare a impactului si pun situatia critica pe baza canalizarii si surselor de apa defectuoase, dar si a mormanelor de gunoi necolectate.

Doctorii avertizeaza totodata ca multi oameni mor in casa, nefiind astfel pusi la socoteala. De asemenea, acestia scot in evidenta faptul ca sistemul sanitar este la pamant, alt factor ce inrauteste situatia, in conditiile in care boala poate fi combatuta prin tratament.

Guvernul respinge acuzatiile si refuza sa declare stare de urgenta cu privire la aceasta problema.

Oficialitatile neaga de asemenea ca numarul deceselor a depasit 1.000 de persoane, si da asigurari ca informatiile emise de guvern sunt corecte.

In aparare, Ministrul Sanatii invoca criza de apa, ce ingreuneaza controlul raspandirii bolii: "Igiena personala ce implica spalarea mainilor este foarte importanta. Impedimentul este acela ca oamenii nu pot recurge la aceasta masura pentru ca pur si simplu nu dispun de aceasta facilitate primordiala".

Mai mult, epidemia s-a raspandit peste granita, in Africa de Sud, determinand agentiile internationale de ajutorare sa faca eforturi de prevenire a raspandirii epidemiei.

Ultimele informatii emise de Guvern indica un numar de 6.063 de cazuri suspecte de holera, in capitala Harare, si doar 152 de persoane decedate pana la data de 28 noiembrie.

Zimbabwe a constituit una dintre cele mai vibrante tari din Africa din punct de vedere economic, cu un excelent sistem de sanatate si o infrastructura solida. Cu toate acestea, natiunea este la pamant in momentul de fata, confruntandu-se cu grave probleme, de la refugiati in masa, la someri si lipsa hranei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.