Circa 50 de ministri de externe vor participa saptamana aceasta la o reuniune a OSCE la Helsinki, consacrata, printre altele, crizei georgiene, discutii care se vor desfasura totusi fara secretarul de stat american Condoleezza Rice, nevoita sa-si anuleze vizita, relateaza NewsIn.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, cel francez, Bernard Kouchner, german, Frank-Walter Steinmeier, si britanic, David Miliaband, ar urma sa fie prezenti la acest consiliu ministerial al Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), care va avea loc joi si vineri la Helsinki.

Condoleezza Rice si-a anulat luni deplasarea la Helsinki pentru a merge in India, tara lovita saptamana trecuta de o serie de atentate. Ministrii de externe din Canada, Italia si Malta au spus, de asemnea, ca nu pot veni la Helsinki, potrivit blogului ministrului finlandez de externe, Alexander Stubb, care prezideaza in prezent organismul.

Presedintia finlandeza a OSCE a fost marcata de conflictul ruso-georgian din Osetia de Sud din luna august, criza ce va domina discutiile, la fel ca si chestiunile de securitate europeana.

Lavrov ar urma sa prezinte joi proiectul rus al pactului de securitate paneuropeana, destinat rezolvarii crizelor de genul conflictului georgian. Pactul, care este considerat o alternativa la NATO si OSCE, a fost propus de presedintele rus Dmitri Medvedev la 5 iunie, intr-un discurs sustinut la Berlin. OSCE a fost foarte criticat pentru ca a reactionat cu intarziere la criza georgiana.

"Daca obiectivul OSCE este sa impiedice conflictele sau macar sa evite ciclul violentei si razboiului, atunci OSCE a esuat in Osetia de Sud",
a recunoscut Stubb duminica, pentru postul de televiziune finlandez Yle. Organizatia a reusit totusi sa limiteze rapid pagubele materiale, a spus el.

"Dupa declansarea razboiului, am obtinut un acord de incetare a focului in cinci zile. In patru luni am ajuns la negocieri internationale",
a subliniat Stubb.

OSCE a desfasurat la inceputul lunii septembrie observatori militari in zona-tampon stabilita intre trupele ruse si cele georgiene, alaturandu-se astfel eforturilor UE pentru instaurarea pacii. Insa planul de pace a fost semnat de Rusia si Georgia, fiind negociat de presedintia franceza a UE.

Reprezentanti rusi si georgieni s-au intalnit la Geneva in noiembrie si vor continua discutiile la 17 si 18 decembrie. Stubb a subliniat si importanta discutarii proiectului rus de pact de securitate paneuropeana, care ilustreaza ingrijorarile legate de proiectul scutului american antiracheta in Europa de Est.

"Evoluam spre o lume multipolara. Ordinea mondiala trebuie reexaminata si revizuita. Astept cu mare interes sa vad ce inseamna aceste propuneri ruse", a declarat Stubb, la 12 noiembrie, la o zi de la intalnirea cu omologul sau rus Serghei Lavrov.

Saptamana aceasta, Finlanda spera sa obtina o declaratie de politica din partea membrilor OSCE cu privire la o strategie viitoare, desi probabilitatea ca o astfel de declaratie sa fie formulata este foarte mica, avand in vedere ca cel mai recent text similar a fost adoptat in 2002.

Consiliul prevede totusi publicarea a circa zece declaratii pe diverse subiecte, de la securitatea la frontiere pana la chestiuni legate de drepturile omului.

Grecia urmeaza sa preia presedintia organizatiei dupa Finlanda, la inceputul anului 2009. OSCE este format din 56 de state, din Europa, Asia Centrala si America de Nord.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.