Tensiunile dintre India si Pakistan, doua puteri nucleare care au fost in razboi de trei ori in ultimii 50 de ani, s-au intensificat in ultimele zile, dupa atentatele de la Bombay.
India afirma ca are dovezi ca "elemente pakistaneze" au legaturi cu atacurile de la Bombay in care au murit aproape 200 de persoane saptamana aceasta. Pakistanul a condamnat atentatele, a negat orice implicare a institutiilor sale de stat si a dat asigurari Indiei ca va coopera in totalitate in ancheta. Insa oficiali din fortele de securitate de la Islamabad au declarat ca Pakistanul va redirectiona trupele care combat insurgenta islamista la granita cu Afganistanul spre frontiera cu India, daca tensiunile continua sa se intensifice.

Reuters prezinta principalele momente din relatiile dintre cele doua tari:

1947 - Marea Britanie isi imparte colonia indiana in doua state - India, laica dar majoritar hindusa, si Pakistanul musulman -, declansand una dintre cele mai mari si mai sangeroase migratii din istoria moderna.
1947-48 - India si Pakistanul sunt implicate in primul lor razboi, din cauza regiunii Kashmir. Razboiul s-a incheiat cu un armistitiu cerut de ONU si o rezolutie care cerea organizarea unui plebiscit pentru ca populatia din Jammu si Kashmir sa decida daca vrea sa fie parte a Indiei sau a Pakistanului.
1965 - India si Pakistan sunt din nou in razboi din cauza Kashmirului. Luptele inceteaza dupa ce ONU cere un armistitiu.
1971 - Pakistanul si India declanseaza un al treilea razboi, de data aceasta disputandu-si Pakistanul de Est, care devine Bangladeshul independent.
1972 - Premierul pakistanez Zulfikar Ali Bhutto si omologul sau indian Indira Gandhi semneaza un acord la Simla, India, stabilind principiile ce vor guverna relatiile bilaterale.
1974 - India isi testeaza prima arma nucleara.
1990 - Armata indiana deschide focul la Srinagar, capitala de vara a Kasmirului, in timpul unui protest fata de operatiunile de combatere a separatismului. Incidentul provoaca moartea a 38 de persoane si da nastere unei revolte. India acuza Pakistanul ca inarmeaza si trimite militanti islamisti in Kashmirul indian. Pakistanul neaga, spunand ca acorda sprijin politic, moral si diplomatic miscarii de eliberare a Kashmirului.
1998, mai - India efectueaza cinci teste nucleare subterane si isi anunta planul de a-si dezvolta un arsenal nuclear. Pakistanul face sase teste nucleare in replica.
1999
Februarie - Premierul indian Atal Behari Vajpayee face o vizita istorica in Pakistan pentru un summit cu omologul sau Nawaz Sharif.
Mai - Cele doua tari sunt in pragul celui de-al patrulea razboi, dupa ce India lanseaza o contraoperatiune de amploare impotriva intrusilor pakistanezi in muntii Kargil din Kashmirul indian.
2000
Iulie - Summitul intre liderul pakistanez si seful armatei, generalul Pervez Musharraf, si Vajpayee, in orasul Agra din India se incheie cu un esec.
2001
Decembrie - Militantii ataca Parlamentul indian, atac soldat cu 15 morti, dintre care cinci agresori. India acuza gruparile separatiste Lashkar-e-Taiba si Jaish-e-Mohammad, cu baza in Pakistan, si cere masuri impotriva lor. Ambele tari trimit sute de mii de soldati la frontiera.
2003 - Pakistanul anunta un armistitiu de-a lungul Liniei de control, frontiera de facto in Kashmir. India saluta decizia.
2004 - Cele doua tari lanseaza un proces de pace care aduce o ameliorare la nivel diplomatic, in legaturile comerciale si chiar sportive, dar niciun progres in privinta Kashmirului. Procesul de pace este afectat de atacurile cu bomba care au loc frecvent in India.
2008
Iulie - India afirma ca serviciile de informatii pakistaneze ISI sunt in spatele unui atac cu bomba la ambasada indiana de la Kabul in care au murit 58 de persoane.
Noiembrie - Atacurile de la Bombay aduc tensiuni de o intensitate comparabila cu cele de dupa atacul asupra Parlamentului indian, in decembrie 2001.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.