"Trebuie sa schimbam viteza, sa trecem de la dezbateri la faza de negocieri", subliniaza seful Secretariatului ONU pentru Schimbare Climatica, Yvo de Boer. "Daca ne impiedicam anul acesta, nu vom mai avea nicio sansa la anul", explica diplomatul, referindu-se la reuniunea de la Copenhaga, din 2009, cand cele 192 semnatare ale Conventiei ONU pentru Schimbari climatice vor finaliza un nou tratat in acest sens.
In pofida crizei mondiale, conferinta din Polonia se deschide cu o veste buna: Statele Unite vor fi reprezentate pentru ultima datade echipa Bush, iar presedintele ales Barack Obama si-a luat deja angajamentul sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera din tara la nivelul din 1990, pana in 2020.
"Este foarte imbucurator: dupa opt ani de obstructionare si de negare Statele Unite se pregatesc sa se alature comunitatii internationale", a spus senatorul democrat John Kerry, invins de George W. Bush la alegerile prezidentiale din 2004.
"O adevarate schimbare a datelor internationale" spune si Jean-Louis Borloo, ministrul france al ecologiei, a carui tara asigura presedintia Uniunii Europene pana la sfarsitul lunii decembrie.
Vestea proata o reprezinta diviziunile cu care se confrunta UE intr-un domeniu in care era o piesa cheie: Cei 27 trebuie sa ajunga la un acord privind un pachete energie-clima la summitul european din 11-12 decembrie, perioada in care ministrii mediului vor incheia conferinta de la Poznan.
Optand unilateral pentru o reducere a gazelor cu efect de sera pana in 2020 cu 20% fata de nivelul din 1990, UE intentiona sa ofere un exemplu intr-o perioada in care tarile dezvoltate sau in curs de dezvoltare trebuie sa prezinta o "viziune comuna" asupra viitorului, cu angajamente pentru 2020 si 2050. Aceasta "viziune comuna" se va afla in centrul discutiilor la nivel ministerial din 11 decembrie, de la Poznan, unul dintre momentele cruciale ale conferintei.
Deocamdata numai tarile industrializate care au ratificat Protocolul de la Kyoto sunt supuse unor constrangeri privind reducerea emisiilor poluante in perioada 2008 - 2012. Miza este ca pana la Conferinta de la Copenhaga este definirea unor angajamente pentru dupa 2012, pe care sa si le asume si Statele Unite (singura tara industrializata care nu a ratificat Protocolul de la Kyoto), dar si China, India, Brazilia, Africa de Sud sii Mexicul, economii in plina dezvoltare care polueaza in prezent la fel de mult ca tarile industrializate.
Conventia pentru clima face diferenta intre tarile bogate si celelalte. Dar primele au inceput sa ceara o "deferentiere" si in randul tarilor in curs de dezvoltare: "China nu este acelasi lucru cu Burkina Faso", rezuma un expert elvetian. Pentru a ajunge, insa, acolo, trebuie construita arhitectura financiara a viitorului acord: cine ce finanteaza si cum, in conditiile in care nevoile sunt considerabile, estimate la sute de miliarde de dolari anual, pentru a limita incalzirea, si la zeci de miliarde anual pentru adaptare.
Despre autor:
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Startup-ul românesc care a construit cea mai performantă aplicație din Europa
Sursa: start-up.ro
-
Restructurări în retail: Benetton se pregătește să închidă 500 de magazine
Sursa: retail.ro
-
Bogdan Antonescu, climatolog: „riscurile extreme din viitor pentru București”
Sursa: green.start-up.ro
-
Campanie Salt Bank: banca dublează donațiile românilor
Sursa: futurebanking.ro
-
Beneficiile consumului de broccoli și rețete delicioase
Sursa: garbo.ro
-
Călin Georgescu cere continuarea procesului de votare în ciuda deciziei CCR
Sursa: kudika.ro
-
Câți bani au confiscat anchetatorii de la Bogdan Peşchir, finanţatorul...
Sursa: wall-street.ro