Pakistanul, acuzat de India in legatura cu atacurile de la Bombay, si-a luat sambata angajamentul sa ia masuri impotriva unor eventuale "grupari" islamiste prezente pe teritoriul sau, daca New Dehli prezinta dovezi ale implicarii lor in aceste acte de terorism, relateaza AFP.
Intr-un interviu acordat unui post indian de televiziune, presedintele Asif Ali Zardari i-a cerut vecinului si eternului sau rival sa nu reactioneze "excesiv".

Din 2004, cele doua puteri nucleare, care s-au confruntat in trei razboaie de la infiintarea lor, in 1947, s-au angajat intr-un proces de pace fragil.

"Autoritatile indiene nu au acuzat Guvernul din Pakistan, ele suspecteaza - spun bine suspecteaza - grupari care ar putea fi prezente in Pakistan", a afirmat, la randul sau, ministrul de externe Shah Mehmood Qureshi, adaugand: "Daca au informatii, dovezi, trebuie sa ni le prezinte". "Iar daca o persoana sau un grup este implicat in acest act terorist, Guvernul din Pakistan va actiona", si-a luat ministrul angajamentul.

New Delhi da asigurari ca unii dintre autorii atacurilor coordonate din Bombay, soldate cu 195 de morti, provin din Palistan. Autoritatile indiene acuza in mod regulat Islamabadul, in special serviciile de informatii, de sustinerea gruparilor islamiste armate, carecomit atentate pe teritoriul lor.
"Deocamdata nu ne-a fost prezentata nicio dovada", a subliniat Qureshi, dupa o reuniune "speciala a Guvernului pakistanez, consacrata acestor acuzatii.

"Indiferent cine sunt responsabilii pentru acest act primitiv si brutal impotriva poporului indian si Indiei, incearca sa declanseze o reactie" de razbunare, a spus presedintele Zardari intr-un interviu acordat postului indian de televiziune CNN-IBN. "Trebuie sa fim deasupra lor si sa facem in asa fel, noi, voi si comunitatea internationala, incat sa nu existe o reactie excesiva", a adaugat el.

"Noi avem mainile curate, nu avem nimic de ascuns, nu suntem in defensiva", a dat asigurari Qureshi, promitand "sustinere morala si materiala totala Guvernului indian", pentru a diminua tensiunile dintre cele doua tari.

In cursul noptii de vineri spre sambata, insa, Pakistanul a luat o decizie care le-a amplificat: dupa ce anuntase vineri ca il va trimite in India pe seful serviciilor de informatii ISI, pentru a colabora la ancheta, premierul Yusuf Raza Gilani a revenit asupra acestei hotarari, promitand numai un "reprezentant".
In conditiile in care ISI este acuzat in mod regulat ca sustine si chiar manipuleaza gruparile islamiste care comit atentate in India, anuntul vizitei sefului acestor servicii, generalul Ahmed Shuja Pasha, ar fi reprezentat un gest puternic si inedit pentru cele doua tari. Potrivit unor inalti responsabili pakistanezi, insa, anuntul a nemultumit Guvernul de la Islamabad si armata, care conduce ISI.

Zardari si Qureshi au amintit ca si tara lor se confrunta cu un val de atentate islamiste, soldate cu moartea a 1.500 de persoane in decurs de 16 luni.

Atacurile de la Bombay au fost revendicate miercuri seara de o grupare islamista necunoscuta Mujahedinii din Deccan. Dar presa indiana a evocat rapid posibilitatea ca atacurile sa fi fost comise de Lashkar-e-Taiba, o grupare fundamentalista musulmana din Pakistan, activa in vestul Indiei. Liderii miscarii au negat, insa, orice implicare.

India si Pakistanul s-au aflat in pragul unui al patrulea razboi la sfarsitul anului 2001, cand New Dehli a acuzat Islamabadul ca ar fi fost in spatele atacurilor vizand Parlamentul sau, prin intermediul acestei grupari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.