China a anuntat joi ca isi anuleaza participarea la summitul UE-China, care ar fi putut oferi o abordare comuna la criza economica internationala, din cauza planurilor presedintelui francez Nicolas Sarkozy de a se intalni cu liderul tibetan Dalai Lama, relateaza Reuters, potrivit NewsIn.
Decizia ar putea ingreuna cooperarea dintre UE si China in unele probleme importante globale si ar putea avea efecte negative si asupra relatiei comerciale bilaterale, deja complicata.

Franta a confirmat ca Sarkozy se va intalni cu liderul spiritual tibetan, pe care China il califica drept separatist, la 6 decembrie, in Polonia, in timpul unei ceremonii care marcheaza 25 de ani de la decernarea premiului Nobel lui Lech Walesa.

La inceputul lunii noiembrie, China l-a avertizat pe Sarkozy, a carui tara detine in prezent presedintia UE, ca Uniunea risca sa piarda "avantaje castigate cu greu" in relatiile cu Beijingul, daca seful de stat francez se va intalni cu Dalai Lama.

In timpul unei reuniuni intre liderii asiatici si cei europeni, care a avut loc luna trecuta la Beijing, UE a sprijinit participarea Chinei in cadrul organizatiilor financiare globale, dar a cerut acestei tari sa isi foloseasca influenta pentru a ajuta la solutionarea crizei economice mondiale.

"Pentru a mentine relatii bune cu Franta si UE, China i-a transmis Parisului in repetate randuri sa trateze adecvat problema Tibetului, pentru a crea conditiile necesare organizarii summitului China-UE", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului chinez de externe, Qin Gang. "Din nefericire, Franta nu a raspuns activ la aceste eforturi, astfel incat nici summitul nu se poate desfasura intr-o atmosfera buna si nici nu-si pot atinge obiectivele dorite. In astfel de circumstante, China nu are alta optiune decat sa amane summitul", a adaugat Gang.

Disputele comerciale dintre Bruxelles si Beijing s-au intensificat in contextul in care deficitul comercial al UE in raport cu China a crescut, ajungand anul trecut la 160 de miliarde de euro (207,4 miliarde de dolari).

In aceasta luna, Bruxelles-ul a impus taxe antidumping asupra lumanarilor si produselor de otel fara aliaje fabricate in China si a impus taxe la importurile citrice. China neaga constant ca ar incalca regulile comerciale si spune ca Europa apeleaza la protectionism impotriva preturilor mici.

Dalai Lama a parasit Tibetul in 1959, dupa o rascoala esuata impotriva administratiei chineze desfasurata in regiunile muntoase, ocupate de China din 1950. Beijingul l-a calificat drept "separatist", in timp ce Dalai Lama sustine ca nu doreste decat autonomia.

Un diplomat european la Beijing a declarat ca joi, in timpul unei cine cu fostul presedinte al Comisiei Europene Romano Prodi, premierul chinez Wen Jiabao a transmis ca Beijingul doreste sa ramana in relatii bune cu Europa, in pofida renuntarii la summit. "Au insistat asupra faptului ca sunt inca foarte atasati de parteneriatul cu UE si ca relatiile vor continua", a adaugat diplomatul. El a mai spus ca Beijingul a fost ofensat nu de intalnirea in sine dintre presedintele francez si liderul tibetan, ci de faptul ca Sarkozy a anuntat-o public. Chinezii au fost "expliciti si deschisi" in aceasta privinta, a declarat diplomatul, adaugand ca Beijingul considera ca "anuntarea acestei intalniri nu a fost un gest avantajos".
Diplomatul a mai precizat ca Beijingul nu a luat in considerare faptul ca Sarkozy nu l-a primit pe Dalai Lama in timpul vizitei sale recente la Paris si ca presedintele francez nu ar putea evita sa-l intalneasca pe liderul tibetan la ceremonia dedicata lui Walesa.

Pedepsind UE, nu numai Franta, China a administrat o pedeapsa colectiva, considera diplomatul european, adaugand ca intalnirea nu reprezinta un semn de sprijin al Parisului fata de independenta Tibetului.

Potrivit diplomatului, China a transmis UE ca "dialogul permanent" bilateral va continua totusi.

Grupul Tibetul Liber a declarat ca anularea summitului dovedeste ca acesta este "ultima victima a politicii Chinei impotriva Tibetului".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.