Expertii de la Chisinau califica drept aberant avertismentul MAE de la Chisinau adresat autoritatilor romane de a nu face declaratii provocatoare in urmatoarele zile, un gest impropriu comunicarii diplomatice dintre doua state vecine si prietene, potrivit NewsIn.
Liderii unor importante organizatii guvernamentale de la Chisinau considera ca in Republica Moldova nu exista premise pentru o destabilizare a situatiei interne despre care vorbeste Ministerul moldovean de Externe (MAEIE) in nota adresata miercuri institutiei omoloage de la Bucuresti si califica gestul MAEIE drept dovada a paraliziei diplomatiei moldovene, gest de provocare la care Bucurestiul nu ar trebui sa raspunda.

In prima jumatate a zilei de miercuri un angajat al Ambasadei Romaniei la Chisinau a fost convocat la Ministerul de Externe de la Chisinau pentru a i se inmana o Nota verbala in care Bucurestiul este avertizat sa evite declaratiile provocatoare cu privire la statalitatea, suveranitarea si integritatea tarii vecine. "Autoritatile Republicii Moldova dispun de informatii privind posibile incercari de provocari care ar putea avea loc in urmatoarele zile, avand drept pretext declaratii publice cu tenta de insinuari la statalitatea, suveranitatea si integritatea teritoriala a tarii noastre, in scopul de a tensiona relatiile moldo-romane", incepe documentul, prezentat intr-un comunicat publicat pe site-ul ministerului moldovean.

Referindu-se la prezenta la Chisinau in aceasta perioada a ministrului de externe roman Lazar Comanescu, Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene (MAEIE) moldovean cere MAE roman sa "manifeste prudenta si vigilenta sporita in ceea ce priveste declaratiile publice in zilele urmatoare ale oficialilor romani si ale reprezentantilor minoritatii romane din Republica Moldova". Ministerul moldovean a cerut celui roman si Ambasadei romane sa respecte normele si standardele europene si sa "incurajeze utilizarea unui limbaj diplomatic care sa nu lase loc pentru interpretari eronate sau care ar da motive de a specula pe baza unor sau altor declaratii care ar putea afecta dialogul si relatiile moldo-romane".

Directorul executiv al Institutului pentru Dezvoltare si Initiative Sociale "Viitorul" de la Chisinau, Igor Munteanu, a declarat pentru ca MAEIE "si-ar fi facut un mare serviciu daca si-ar fi tinut gura".

"In general, asemenea note nu se prezinta ambasadelor, nu se prezinta pe canale diplomatice, pentru ca pare mai degraba caligrafiat dupa stilul si sloganele din timpul URSS decat o comunicare constructiva, eficienta si precisa dintre doua state vecine, mai ales in conditiile in care una abia doreste sa se integreze in UE", a spus Igor Munteanu.

"Mesajul general al notei este ca potrivit anumitor surse neelucidate si neclare, ar exista posibiltitea unor provocari la adresa statalitatii si integritatii teritoriale a Republicii Moldova. Presupusul fapt inca nu este comis, iar MAEIE deja il califica intr-o declaratie publica ca fiind o insinuare la adresa statalitatii si suveranitatii Republicii Moldova. Acest gest neaga toata constructia si toate eforturile care ar fi putut sa convinga opinia publica ca la nivelul Ministerului de Externe de la Chisinau se doreste cautarea unor solutii de comunicare eficienta pe plan diplomatic dintre doua tari, dintre care una are nevoie de cealalta in procesul de integrare europeana", a declarat Munteanu.

Agentia de stiri Novii Reghion transmitea marti ca presedintele Partidului Popular Crestin Democrat, Iurie Rosca, ar fi declarat in cadrul unui pichet organizat in fata Ambasadei Federatiei Ruse la Chisinau, ca "exista pericolul organizarii in Republica Moldova, de catre forte pro-imperiale, a unei lovituri de stat in interesul Rusiei".

Intrebat daca, in calitatea lui de observator al vietii politice si sociale din Republica Moldova, are semnale privind o posibila distabilizare a situatiei interne, Igor Munteanu a atras atentia asupra faptului ca nota MAEIE "nu pomeneste nicio iota de provocari ale Rusiei", ci vorbeste doar despre faptul ca "ceva ar putea tensiona relatiile moldo-romane" si ca este vorba despre "insinuari la adresa statalitatii, suveranitatii si integritatii teritoriale a Republicii Moldova".

Potrivit expertului, asemenea note, in conditiile in care ministrul de externe al Romaniei vine a doua zi la Chisinau si in situatia in care urmeaza sarbatorirea a 90 de ani de la constituirea statului roman, au menirea de a demotiva participarea unor oficialitati romane la aniversarea care se va sarbatori la Chisinau, desi aceasta serbare este un drept al cetatenilor romani aflati in Republica Moldova, precum si al tuturor celor pentru care o asemenea aniversare reprezinta un fapt al istoriei.

"Pe de alta parte, aici este vorba despre mai mult decat o nota de demotivare - este de fapt o nota de plata pe care autoritatile moldovenesti o transmit Bucurestiului, invinuindu-l ca ar sta in spatele acestor insinuari la adresa statalitatii si integritatii teritoriale. Niste invinuiri total deplasate, care nu-si gasesc locul in comunicarea diplomatica si au un rol legat doar de campania electorala din 2009 si este foarte regretabil faptul ca diplomatia moldoveneasca, in loc de a construi, distruge puntile de comunicare si puntile de cooperare dintre Republica Moldova si Romania", constata directorul executiv al Institutului pentru Dezvoltare si Initiative Sociale "Viitorul" de la Chisinau, Igor Munteanu.

Directorul de programe al Asociatiei de Politica Externa de la Chisinau, Victor Chirila, spune ca declaratia MAEIE este "lipsita de orice sens".

"O nota verbala nu se poate baza pe presupuneri, ci doar pe evenimente care s-au produs deja. In plus, este pentru prima data in practica mea diplomatica de zece ani cand intalnesc o nota verbala cu asemenea continut si formulata in asemenea termeni. Eventualele probleme de genul amenintarii la adresa securitatii si integritatii statului sunt comunicate in mod discret la nivel diplomatic si nu in comunicate publice. In situatia aceasta, diplomatia noastra da dovada de lipsa de diplomatie si de bun simt – este o mostra despre cum nu ar trebui sa procedeze o diplomatie care se considera europeana si care isi doreste relatii de buna vecinatate", a declarat Victor Chirila.

Pe langa faptul ca nu este de bun simt sa dai indicatii unor diplomati straini cum sa se comporte, declaratia are si un caracter provocator, spune Victor Chirila. "Folosirea unor termeni de genul 'minoritate romaneasca in Republica Moldova', stiindu-se foarte bine ca formularea trezeste reactii negative la Bucuresti, este o incercare de a genera niste replici dure din partea Romaniei, care ulterior sa fie interpretate de Chisinau drept dovada de intentii agresive a Bucurestiului. Si acesta nu este categoric un pas spre relatii de pragmatism despre care vorbeste conducerea de la Chisinau", a mai spus Chirila.

"Avand in vedere ca se apropie 1 decembrie, cand se vor sarbatori 90 de ani de la Marea Unire a principatelor romane, nota Chisinaului poate fi privita drept avertisment pentru autoritatile romane - sa fie atente la ce vor spune si cu cine se vor intalni, la ce evenimente vor participa", este de parere Victor Chirila, care conchide ca gestul MAEIE "este o provocare la care Bucurestiul nu ar trebui sa raspunda".

Analistul politic Vlad Lupan spune ca trebuie sa se tina cont ca aceasta nota s-a facut publica in ajunul zilei de 1 decembrie, fapt interesant si sugestiv in sine.

"Asemenea note sau declaratii de obicei survin in urma unor evenimente pe care le putem numi fie rasturnare de guvern, fie revolutie si sincer vorbind nu am simtit o asemenea atmosfera in Republica Moldova in ultima vreme, ceea ce ne pune pe ganduri. Nu este un lucru normal in comunicarea diplomatica astfel de mesaje, sunt foarte rare si se intampla in cazul unor crize cum a fost cea georgiana. Insa a vorbi de situatia cu criza georgiana in Republica Moldova este nitel straniu. Nu consider ca este momentul potrivit si nici mesajul potrivit pentru un asemenea moment. Considerentele guvernarii sunt total neclare si este ceva nou aceasta maniera de comunicare, care capata valente deosebite in contextul sarbatorii Zilei Nationale a Romaniei", a declarat Vlad Lupan.

Potrivit expertului, trebuie sa se mai tina cont de faptul ca zilele acestea la Chisinau are loc summitul Initiativei Central Europene si o asemenea reuniune nu ar fi fost organizata in situatia in care s-ar fi presupus anumite rasturnari politice in Republica Moldova. "Daca totusi se organizeaza o asemenea reuniune si in paralel se face o asemenea declaratie inseamna ca este vorba despre un avertisment pentru ca autoritatile romane sa faca mai putine declaratii la 1 decembrie vis-a-vis de subiectul Republicii Moldova", este de parere analistul politic Vlad Lupan.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.