Presedintele rus Dmitri Medvedev a semnat miercuri, in prima zi a vizitei sale in Venezuela, sapte acorduri, inclusiv militare si de livrare de armament, destinate consolidarii unei lumi "multipolare", relateaza NewsIn.

In cursul acestei vizite de doua zile, care coincide cu manevre navale istorice la care participa marinele celor doua tari, in Caraibe, presedintele rus a declarat ca relatiile Moscovei cu Caracasul se bazeaza pe "un parteneriat si o viziune pragmatica a situatiei" mondiale.

Medvedev, care a sosit din Brazilia, a fost intampinat pe aeroportul international Maiquetia de vicepresedintele venezuelean Ramon Carrizalez si a vizitat mormantul liderului istoric Simon Bolivar, din Caracas, pentru a depune o jerba de flori.

Apoi, presedintele rus a fost primit de Chavez la palatul prezidential Miraflores, unde a semnat mai multe acorduri de cooperare in domeniile petrolier, militar, industrial si financiar, dar si o conventie privind energia nucleara. Medvedev l-a invitat pe omologul sau venezuelean sa mearga la Moscova in 2009.

Rusia si Venezuela au semnat, incepand din anul 2005, acorduri de vanzare de echipamente militare in valoare totala de 4,1 miliarde de dolari: radare, 24 de avioane Suhoi-30, 50 de elicoptere si 100.000 de pusti automate de tip Kalasnikov.

Joi, cei doi sefi de stat vor inspecta navele flotei ruse, care au ajuns marti in apele venezuelene. "Vom vizita navele ruse care au ajuns ieri (marti - n.red.) in Venezuela", dupa doua luni de navigare, a anuntat Chavez, subliniind caracterul "istoric" al acestei vizite.

Crucisatorul cu propulsie nucleara Petru cel Mare si distrugatorul Amiralul Ceabanenko, petrolierul Ivan Bubnov si remorcherul Nikolai Siker sunt ancorate in portul La Guaira, la 30 de kiloemtri nord de Caracas. Navele si cei 1.600 de militari de la bord vor ramane in Caraibe pana in 2 decembrie.

Aceste manevre sunt percepute ca o sfidare fata de influenta traditionala a Statelor Unite in regiune, in contextul tensiunilor dintre Moscova si Washington, provocate in special de proiectul american de scut antiracheta, caruia Rusia i se opune.

Secretarul de stat american Condoleeza Rice a minimalizat, insa, miercuri nmanevrele ruse, care "nu vor modifica in niciun fel echilibrul puterii in America de Sud". "La fel cum Statele Unite considera ca pot avea relatii bune si contacte militare cu toate tarile care vor acest lucru, si America de Sud poate", a adaugat el.

Dmitri Medvedev isi va incheia turneul in America de Sud printr-o vizita in Cuba, stat care, alaturi de Venezuela, formeaza tabara antiamericana din zona.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.