Obama si Sarkozy erau adepti ai BlackBerry-ului pana sa devina presedinti, in timp ce Medvedev folosea un iPhone piratat.

Barack Obama, vazut in permanenta cu telefonul BlackBerry in mana, pe care il foloseste pentru a-si verifica mailul, a discuta cu colaboratorii sau a intra pe site-uri de iInternet sau bloguri, va trebui sa renunte la dispozitivul sau electronic. Se stie deja ca procedurile de securitate de la Casa Alba ii interzic folosirea unui astfel de mijloc de comunicare. Ceea ce se stia mai putin este ca Obama nu este singura “victima” celebra a unor astfel de masuri. Alt fost dependent de BlackBerry, Nicolas Sarkozy, a fost si el obligat sa renunte la aparat, scrie “Le Figaro”.

O nota a Secretariatului General al Apararii Nationale (SGDN) din iunie 2007 interzicea membrilor noii puteri utilizarea de astfel de aparate. Deoarece presedintele Frantei trebuie sa se protejeze de eventualii spioni, Sarkozy, ca si predecesorii sai, este insotit in permanenta de un “transmitator”. Acesta este capabil sa transmita comunicatii criptate oriunde s-ar afla seful statului, fie ca este in desert, in varf de munte sau intr-un tunel. “Transmitatorul” are asupra sa o servieta plina cu dispozitive electronice ce asigura transmisia pe linii securizate.

Cu toate acestea, Sarkozy are si propriul telefon mobil, de pe care transmite SMS-uri private sau de pe care poarta conversatii private, un lux pe care Obama nu il va avea. Toate transmisiile presedintelui american sunt considerate subiect de siguranta nationala. Sarkozy nu mai are insa dreptul de a transmite e-mailuri. Odata devenit presedinte, toata corespondenta digitala a trecut din nou pe hartie. Mesajele, discursurile, dosarele, stirile ii sunt toate livrate pe hartie. “Oricum, presedintele nu ar avea timp sa le consulte pe net”, explica pentru “Le Figaro” consilierul prezidential pentru teme de comunicare, Franck Louvrier.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.