Un reprezentant al Ambasadei romane in R. Moldova a fost convocat astazi la Ministerul de Externe din Chisinau, pentru a i se inmana o Nota verbala in care Bucurestiul este avertizat sa evite declaratiile provocatoare cu privire la statalitatea, suveranitarea si integritatea tarii vecine

"Autoritatile Republicii Moldova dispun de informatii privind posibile incercari de provocari care ar putea avea loc in urmatoarele zile, avand drept pretext declaratii publice cu tenta de insinuari la statalitatea, suveranitatea si integritatea teritoriala a tarii noastre, in scopul de a tensiona relatiile moldo-romane", incepe documentul, prezentat intr-un comunicat publicat pe site-ul ministerului moldovean.

Referindu-se la prezenta la Chisinau in aceasta perioada a ministrului de externe roman, Lazar Comanescu, "care depune eforturi importante pentru dezvoltarea relatiilor de buna vecinatate si prietenie" intre Romania si Republica Moldova, Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene (MAEIE) moldovean cere MAE roman sa "manifeste prudenta si vigilenta sporita in ceea ce priveste declaratiile publice in zilele urmatoare ale oficialilor romani si ale reprezentantilor minoritatii romane din Republica Moldova".

Ministerul moldovean cere celui roman si Ambasadei romane sa respecte normele si standardele europene si sa "incurajeze utilizarea unui limbaj diplomatic care sa nu lase loc pentru interpretari eronate sau care ar da motive de a specula pe baza unor sau altor declaratii ce ar putea afecta dialogul si relatiile moldo-romane". "Autoritatile Republicii Moldova vor intreprinde toate masurile necesare pentru a nu admite o astfel de situatie si isi reitereaza interesul pentru dezvoltarea in continuare a relatiilor bilaterale, in beneficul ambelor state si popoare", conchide nota verbala reprodusa de comunicatul ministerului moldovean.

Avertismentul MAEIE moldovean intervine dupa ce Chisinaul apreciase saptamana trecuta ca este inacceptabil ca partidele politice din Romania sa desfasoare pe teritoriul Republicii Moldova campania electorala in vederea scrutinului de la 30 noiembrie "fara o coordonare prealabila" in acest sens cu autoritatile centrale moldovenesti.

MAE roman apreciase ca partidele din Romania isi desfasoara campania electorala in R. Moldova cu respectarea legilor din ambele tari si in conformitate cu standardele europene si internationale, acesta fiind un "exercitiu democratic firesc".

Purtatorul de cuvant al MAE roman, Cosmin Boiangiu, a confirmat convocarea reprezentantului Ambasadei romane si primirea notei verbale. "Reamintesc precizarile pe care le-a facut MAE vineri in legatura cu desfasurarea campaniei electorale pe teritoritoriul Republicii Moldova. Din nota autoritatilor de la Chisinau retinem inclusiv dorinta acestora de la Chisinau privind dezvoltarea in continuare a relatiilor bilaterale in beneficiul ambelor state", a declarat Boiangiu.

La alegerile parlamentare din 30 noiembrie, romanii din strainatate trebuie sa desemneze patru reprezentanti pentru Camera Deputatilor (cate unul pentru fiecare colegiu uninominal) si doi senatori (unul pentru Europa si Asia si altul pentru America, Australia si Africa).

Colegiile uninominale din strainatate apartin de Circumscriptia 43, al carei birou electoral functioneaza deja la sediul MAE. Republica Moldova face parte din Colegiul uninominal 2, care cuprinde, in cazul Camerei Deputatilor, diaspora din tarile non-membre UE, tarile din fostul spatiu sovietic si Asia, carora, pentru Senat, li se adauga si tarile UE. In Republica Moldova vor functiona patru sectii de vot, la Ambasada si la sediile Consulatului de la Chisinau.

Pe de alta parte, este de remarcat faptul ca reprezentatul Ambasadei romane a fost convocat la MAEIE moldovean joi, la aceeasi ora la care era programata o conferinta de presa a ambasadorului roman la Chisinau, Filip Teodorescu. Conferinta diplomatului roman a inceput cu o intarziere de 20 de minute, iar in cursul acesteia, Teodorescu nu a facut nicio referire la convocarea la MAEIE sau continutul notei verbale inmanate acestuia.

In ceea ce priveste relatiile dintre Republica Moldova si Romania, ambasadorul roman a declarat ca acestea sunt foarte bune la nivel politic, in crestere la nivel economic, iar la nivel social sunt foarte stranse.

Avertismentul MAEIE moldovean in aceeasi zi cu conferinta de presa a ambasadorului roman intervine dupa ce anul trecut, intr-o conferinta de presa sustinuta tot inaintea Zilei Nationale a Romaniei, Teodorescu a facut unele declaratii controversate despre Tratatul de frontiera si Tratatul de baza care au dus la deteriorarea relatiilor bilaterale, culminand cu expulzarea a doi diplomati romani si rechemarea ambasadorului moldovean la Bucuresti pentru consultari.

La acea data, Teodorescu isi exprimase dezacordul fata de semnarea unui Tratat de baza si a unui Tratat de frontiera bazate pe prevederile Tratatului de la Paris din 1947, care impunea frontierele epocii sovietice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.