Pentru prima data in lume, cercetatorii sud-coreeni au reusit sa cloneze celule-susa embrionare umane, compatibile cu persoane bolnave, etapa esentiala in studiile de aceasta factura. Lucrarile lor au fost publicate ieri in revista "Science".

Reusita acestei echipe, aflata deja la al doilea sau rezultat pozitiv, a fost, de aceasta data, salutata de totalitatea comunitatii stiintifice biomedicale. Oamenii de stiinta din Seul au reusit sa cloneze celule-susa specifice, intervenind tehnic doar in cadrul terapiei celulare, care permite sa fie evitata o eventuala respingere de sistemul imunitar. Tehnica este aplicabila atat la barbati, cat si la femei, indiferent de varsta cuprinsa intre doi si 56 de ani, toti suferind de diabet sau de maladii genetice ale sistemului imunitar.

Potential enorm

"Clonarea terapeutica are un potential enorm, dar mai avem mult de lucru, inainte de a trece la teste clinice la om", a declarat pentru agentia Associated Press un responsabil al echipei de cercetatori, Hwang Woo-suk, de la Universitatea nationala din Seul. Salutata in unanimitate, aceasta premiera stiintifica are o semnificatie aparte. Clonand celule-susa prelevate din celule bolnave, oamenii de stiinta pot observa, in vitro, originile anumitor maladii, precum Alzheimer, scopul fiind identificarea altor tratamente. "Acest studiu marcheaza un urias pas inainte pentru stiinta, spre ziua in care anumite boli sau rani dintre cele mai grave vor putea fi ingrijite cu celule-susa", a adaugat, in context, profesorul Hwang Woo-suk.

Totusi, in pofida entuziasmului general, organizatia britanica Life, ce militeaza impotriva clonarii de orice fel, a avertizat ca aceste experimente ar putea produce, la un moment dat, embrioni destul de buni pentru a fi implantati in uterul unei mame-purtatoare. Or, clonarea in scopuri de reproducere este interzisa in prezent atat in Marea Britanie, cat si in Coreea de Sud, amintea agentia citata.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.