Curtea Suprema a Ucrainei a anulat rezultatele alegerilor si a dispus repetarea celui de-al doilea tur de scrutin

Curtea Suprema a Ucrainei a anulat ieri rezultatele alegerilor prezidentiale si a dispus organizarea din nou a celui de-al doilea tur de scrutin, a anuntat presedintele Curtii, Anatoli Iarema, precizind ca actele Comisiei Electorale Centrale (CEC) privind rezultatele oficiale au fost declarate ilegale. "Ordonam Comisiei Electorale Centrale sa fixeze data noului tur de scrutin", a declarat acesta. Curtea Suprema a constatat fraude si a anulat rezultatele anuntate de CEC dupa alegerile din 21 noiembrie, care consfinteau victoria premierului Viktor Ianukovici. De asemenea, Anatoli Iarema a anuntat ca "decizia Curtii este definitiva si nu poate face obiectul unui apel". Noul tur de scrutin ar urma sa aiba loc "in trei saptamini, incepind de duminica", adica pe 26 decembrie, a declarat ulterior avocatul liderului opozitiei, Viktor Iuscenko.

Curtea Suprema din Ucraina a avut, incepind de luni, sarcina sa descurce itele unor alegeri prezidentiale marcate de acuzatii de fraude masive. Cum este posibila o rata de participare de 127% intr-o anumita circumscriptie? De unde provin documentele false pe care le-a prezentat un avocat al lui Viktor Iuscenko si care permit unui alegator sa voteze de mai multe ori? De ce Comisia Electorala Centrala (CEC) a proclamat victoria premierului Viktor Ianukovici din moment ce numeroase plingeri trebuiau examinate, iar procesele-verbale ale anumitor birouri de vot nu erau inca disponibile? CEC a primit de-abia luni ultimele procese-verbale din partea unor birouri de vot, adica la cinci zile dupa ce facuse anuntul oficial al rezultatului definitiv, care-l dadea pe Ianukovici drept cistigator. Audierile cruciale ale Curtii Supreme, chemata sa se pronunte asupra validitatii celui de-al doilea tur de scrutin, au inceput luni si, lucru foarte rar, au fost difuzate in direct la televiziune.

"Turism electoral" si cerneala simpatica

Stilouri umplute cu cerneala simpatica (care dispare in timp), pacienti din spitale fortati sa voteze sub amenintarea ca nu vor fi tratati, studenti obligati sa arate buletinele de vot stampilate profesorilor, acestea sint doar citeva din metodele neortodoxe care au marcat negativ alegerile din Ucraina. Expertii legali, observatorii alegerilor si politicienii spun ca procesul de identificare a neregulilor ar dura in mod normal saptamini la rindul. Exemplele prezentate in fata Curtii Supreme au provenit in cea mai mare parte din opt regiuni din estul si sudul tarii, unde s-au exprimat 15 milioane de voturi, adica aproximativ jumatate din totalul voturilor. Observatorii au scos in evidenta in special cazurile in care prezenta la vot a depasit numarul alegatorilor inscrisi pe liste, voturile suplimentare fiind puse in special pe seama "turistilor electorali" mobilizati de tabara lui Ianukovici, care au votat pe listele suplimentare.

Votare sub amenintare

Delegatia de observatori ai Retelei Europene de Observatori Electorali a descris alegerile din Ucraina drept "o frauda uriasa". Au existat raporarte potrivit carora responsabili ai unor inchisori au obligat detinutii sa voteze pentru candidatul puterii,. Un observator occidentali a relatat ca unii pacienti din spitale au fost fortati sa voteze cu un anumit candidat in schimbul tratamentului medical. Studentii au acuzat ca li s-a interzis dreptul la secretul votului, fiind amenintati ca-si vor pierde anumite privilegii. "A trebuit sa votam asa, altfel ne puteam pierde locurile in camine", marturiseste Serhi, un student din Donetk, fief al partidului de guvernamint. Membrii opozitiei au prezentat transcrieri ale unor convorbiri telefonice intre oficialii pro-Ianukovici, inregistrati de serviciile secrete, care incercau sa directioneze voturile in mod intentionat. Una dintre aceste "negocieri", publicata de ziarul "Ukrainska Pravda", suna astfel:
Oficialul 1: "De ce este rata de participare atit de scazuta in regiunile Donettk si Dnepropetrovsk?"
Oficialul 2: "O crestem acum"
Oficialul 1: "Nu lasa sa treneze lucrurile".
Opozitia a mai acuzat Comisia Electorala Centrala pentru ca a produs liste de vot gresite. Doar in regiunea Donetk, observatorii au inregistrat peste jumatate de milion de voturi in plus fata de primul tur al scrutinului.

Urna mobila loveste iar

Sustinatorii lui Ianukovici au lansat la rindul lor contra-acuzatii la adresa militantilor lui Iuscenko, in special in privinta regiunilor din vest. Acuzatiile se refera la actiuni de campanie electorala desfasurate in ziua alegerilor si numarul insuficient de urne de vot. Stephen Sestanovici, observator american, spune ca delegatia sa a constatat folosirea de cerneala simpatica ce disparea dupa patru minute, practica scoasa la lumina dupa ce oamenii au observat ca buletinele de vot din urnele transparente erau necompletate. Nici incidentele violente nu au lipsit, multi observatori fiind amenintati sau chiar batuti. Un politist care pazea urnele de vot a fost ucis, iar altul a fost batut, intr-un incident separat. Exista totodata informatii ca un grup de observatori au fost amenintati cu armele in estul Ucrainei. Observatorii au mai atras atentia asupra metodei urnelor mobile, destinate batrinilor sau persoanelor care nuse pot deplasa. In comparatie cu primul tur al alegerilor, in al doilea tur numarul voturilor in urnele mobile s-a dublat. Oficialii au mai raportat inregistrari sumare ale voturilor pe numele lui Ianukovici, existind cazuri in care intregul proces de numarare a voturilor s-a terminat in mai putin de 20 de minute.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.