Presedintele francez Nicolas Sarkozy a plecat de la summitul G20 din SUA cu o atitudine triumfalista, declarand ca a imblanzit spiritul fioros al capitalismului american, ca apoi sa anunte ca va organiza propriul summit financiar la Paris, ceea ce i-a infuriat pe oficialii americani, scrie IHT.

Atitudinea lui Sarkozy a contrariat in cercurile diplomatice, si nu numai pentru ca reuniunea de la Paris pare sa concureze intalnirea G20 de anul viitor, planificata pentru luna aprilie. Declaratiile agresive ale lui Sarkozy au inflamat spiritele oficialilor americani si pentru ca Sarkozy pare hotarat sa transforme criza mondiala intr-un fel de referendum despre neajunsurile capitalismului dezlantuit, comenteaza in editia online de joi International Herald Tribune, potrivit NewsIn.

"Sarkozy sustine ca a imblanzit fiara americana", a declarat Simon Johnson, fost economist sef al Fondului Monetar International (FMI). "El a spus ca SUA au fost de acord cu o intreaga serie de negocieri despre reglementari. De fapt, el nu a negociat niciuna dintre aceste chestiuni", a mai spus Johnson.

Inrautatind situatia, Sarkozy nu a pomenit nimic la Washington in fata presedintelui George W. Bush si a celorlalti 18 lideri despre planurile sale de a organiza un nou summit. Un diplomat european cu experienta a declarat ca propunerea franceza este "uluitoare", in timp ce un oficial american a spus ca aceasta caracterizare ar fi un eufemism.

Oficialii francezi au dat asigurari ca intalnirea din 8 si 9 ianuarie, care va fi coprezidata de fostul premier britanic Tony Blair, nu este decat o conferinta menita sa-i reuneasca pe liderii politici cu experti in domeniu pentru a discuta probleme precum globalizarea si valorile capitalismului.

Abundenta de astfel de reuniuni reflecta tocmai concurenta transatlantica intensa pe tema economiei globale. Chiar daca acest eveniment este mai mult o ocazie de afirmare pentru liderii ambitiosi, impulsioneaza totodata si dezbateri filozofice autentice despre cea mai buna modalitate de a reabilita pietele economice globale aflate in impas.

Pe de o parte se afla Sarkozy, energicul lider francez, hotarat sa isi impuna pozitia privind excesele capitalismului in stil american. D e cealalta parte se afla Bush, exercitandu-si ultimele saptamani de mandat, dar nefiind dispus sa permita europenilor, si mai ales fancezilor, sa domine dezbaterea despre cum trebuie gestionate reglementarile financiare internationale.

Bineinteles, cei doi lideri au interpretari radical diferite despre modul in care a decurs intalnirea G20 de la Washington. Sarkozy a prezentat-o ca fiind un transfer de putere, spunand ca "Europa si-a exprimat pentru prima data o determinare clara". Americanii nu au fost "niciodata pana acum" dispusi sa negocieze astfel de schimbari privind reglementarile, a spus liderul francez.

Bush a fost de acord ca intalnirea a fost productiva, dar a precizat ca liderii au reafirmat valorile unei piete libere, a liberului schimb si prioritatea ce revine reglementarilor la nivel national - puncte-cheie ale capitalismului american.

Programarea summitului lui Sarkozy din ianuarie a fost intampinata cu reticenta, chiar cu una mai mare decat agenda summitului, pentru ca G20 a stabilit un proces detaliat pentru a gestiona reformele privind reglementarea.

La acea intalnire va avea un loc la masa si presedintele ales al SUA, Barack Obama. Totusi, acesta inca nu va fi investit oficial, ceea ce determina o situatie in care viitorul capitalismului se discuta in plina tranzitie a uneia dintre principalele tari capitaliste.

Desi Palatul Elysee a spus ca este vorba despre un summit international, consilierii lui Sarkozy subliniaza ca reuniunea a fost conceputa ca o intalnire informala, fara legatura cu G20.

Printre cei invitati la summit se numara si doi experti in economie castigatori ai premiului Nobel, Joseph Stiglitz si Amartya Sen. Fostul premier Blair ii contacteaza pe liderii mondiali, potrivit oficialilor francezi, care atrag atentia ca este totusi prea devreme pentru a spune cine va participa.

"Este o idee care a pornit de la Tony Blair si Nicolas Sarkozy. Se gandeau la ea de ceva vreme", a declarat un oficial francez, care, ca si ceilalti, a vorbit sub protectia anonimantului.

Sarkozy a avut multe idei, comenteaza IHT. El a propus intalnirea de saptamana trecuta, dar Bush a respins varianta sa de a tine reuniunea la New York. Oficialii americani spun ca a fost ideea lui Bush sa extinda lista de participanti la 20 de tari si sa nu se limiteze la cei sapte sau opt lideri care se intalnesc de obicei.

Terenul comun dintre Europa si SUA este mai larg decat transpare din declaratiile publice. Statele Unite au demonstrat o deschidere spre a accepta reglementarea in cazul unei serii de institutii si piete financiare.

"Oamenii probabil ca au fost surprinsi de disponibilitatea SUA de a coopera pe aceasta problema", a subliniat David McCormick, subsecretarul Trezoreriei pentru afaceri internationale.

Chiar daca francezii favorizeaza un rol pronuntat al statului in economie si sunt partial de acord cu agentiile de supraveghere cu autoritate transfrontaliera, ei nu au propus astfel de masuri la discutiile de la Washington. Acest lucru s-a intamplat in special pentru ca Marea Britanie si Germania s-au opus unei institutii de reglementare supranationala, arata IHT.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.