Serbia a decis marti seara sa depuna plangere impotriva Croatiei, la putin timp dupa ce Curtea Internationala de Justitie (CIJ) a anuntat ca primeste plangerea pentru genocid depusa de Zagreb impotriva Belgradului in legatura cu razboiul din 1991-1995, relateaza NewsIn.

Serbia va depune plangere impotriva Croatiei pentru crime de razboi si epurare etnica, acte ce ar fi fost comise in timpul razboiului pentru independenta al Croatiei, in perioada 1991-1995, a declarat ministrul sarb de externe, Vuk Jeremici. Aceasta plangere "va oferi Croatiei ocazia sa raspunda acuzatiilor noastre pentru crime de razboi si epurare etnica", acte ce au vizat minoritatea sarba din Croatia, comise in timpul conflictului, a subliniat oficialul, pentru postul national de televiziune (RTS).

Initiativa sarba intervine la cateva ore dupa ce CIJ, care judeca disputele dintre state, a anuntat ca primeste plangerea pentru genocid depusa de Croatia impotriva Serbiei. Cele doua actiuni juridice marcheaza o neta deteriorare a relatiilor dintre cele doua tari vecine, foste state iugoslave.

Croatia a depus plangere in fata CIJ in 1999, acuzand autoritatile de la Belgrad de incalcarea Conventiei din 1948 cu privire la prevenirea si reprimarea genocidului, ce ar fi fost comis in timul razboiului de independenta din Croatia, soldat cu 20.000 de morti. "Este timpul ca Serbia sa confrunte trecutul", a spus marti premierul croat Ivo Sanader, dupa ce a aflat de decizia Curtii. El se afla la Vukovar, unde s-a inregistrat unul dintre cele mai sangeroase episoade ale razboiului din Croatia.

Proclamarea de catre Croatia a independentei fata de Iugoslavia, in 1991, a fost urmata de un razboi sangeros intre fortele Zagrebului si secesionistii sarbi croati, sustinuti de armata federala iugoslava. Zagreb considera ca Serbia a comis "epurare etnica" in timpul conflictului, "o forma de genocid care inseamna dislocari, crime, tortura si arestari ilegale ale unui mare numar de croati, dar si distrugerea de bunuri materiale".

Belgradul a spus ca Serbia nu poate sa isi asume responsabilitatile legale ale fostei Republici Federale Iugoslavia (RFY), insa judecatorii au respins marti acest argument. Presedinta Curti, Rosalyn Higgins, a amintit ca Serbia a inceput la randu ei procedurile la CIJ impotriva a zece state care au bombardat Fosta Republica Federala Iugoslavia in 1999.

Ministrul sarb de externe nu a precizat cand va depune Belgradul plangerea la CIJ. "Fie ca adevarul cu privire la ceea ce s-a intamplat in timpul operatiunii Oluja (Furtuna) sa fie aflat", a spus el, referindu-se la ofensiva lansata de fortele croate in august 1995 cu scopul de a prelua controlul asupra regiunii Krajina, care se afla din 1991 sub controlul separatistilor sarbi. Sute de sarbi au murit atunci in aceasta ofensiva si circa 200.000 de sarbi din Krajina au fugit din Croatia.

Croatia, ca si Serbia, ar trebui mai degraba sa se ocupe de "reconciliere si de viitorul european", a spus Jeremici, "insa poate acesta este cel mai bun mijloc de a descoperi adevarul la CIJ cu privire la ceea ce s-a intamplat cu adevarat in timpul operatiunii Furtuna", a conchis el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.