Bulgaria are realizari la fel de mari ca si Romania in domeniul justitiei si al afacerilor interne, dar i s-a creat o imagine negativa pentru a descuraja extinderea UE, a declarat pentru EurActiv avocatul Andreas Geiger de la o firma de lobby angajata de guvernul de la Sofia.

"Bulgaria a devenit un 'bau-bau' al Uniunii Europene. Intrebarea este de ce numai Bulgaria si nu Bulgaria impreuna cu Romania. Nu ne este clar de ce situatiile similare din cele doua tari sunt evaluate si percepute diferit. Situatia nu este justificabila statistic si sugereaza, intr-adevar, ca UE are nevoie de o sperietoare, lucru complet nedrept fata de Bulgaria", a afirmat Andreas Gieger, avocat al Alber & Geiger, intr-un interviu pentru EurActiv.

"Daca ne uitam la impresia generala, reflectata de asemenea in statistici, in ultimii cinci ani veti descoperi numai critici dure la adresa Romaniei si a coruptiei din acea tara. Acum oamenii sustin ca situatia s-a schimbat si ca lucrurile s-au intors cu 180 de grade, ceea ce aduce Bulgaria intr-o pozitie mai proasta decat Romania. Daca sunt sincer, eu nu sunt de acord cu acest fapt. Impresia mea este ca, in regiune, Bulgaria este cea care se descurca foarte bine si se afla cel putin la acelasi nivel ca si Romania. Totusi, nu putem determina de unde provine acesta impresie negativa legata de Bulgaria",
a explicat avocatul platit de guvernul bulgar.

Intrebat daca Romania a reusit sa comunice mai bine, Geiger a raspuns ca nu se poate pronunta asupra acestui lucru, dar a oferit un exemplu sugestiv. "Ministrul roman al justitiei (Tudor Chiuariu -n.r.) a demisionat in aprilie in urma unor acuzatii de coruptie. In mai, si ministrul bulgar de interne a demisionat din cauza unor acuzatii de corptie. Asadar avem situatii identice in ambele tari. Dar, in raportul CE pentru Romania se constata ca demisia ministrului roman dovedeste ca mecanismele anticorptie din Romania functioneaza si ca este un semnal pozitiv. In ceea ce priveste demisia ministrului bulgar, raportul a mentionat ca este un semn clar ca exista coruptie la nivel inalt si ca este un semnal negativ", a explicat avocatul.

Pe de alta parte, Geiger nu considera ca este vorba de "simpatii politice" in randul Comisiei. "In toata experienta noastra cu CE si cu OLAF din ultimii 10 ani nu am constatat ca aceste institutii ar actiona in mod politic", a spus acesta.

De asemenea, Geiger a respins ipoteza pe care au emis-o anumiti europarlamentari bulgari din grupul socialist, care acuza opozitia de centru-dreapta din PE ca incearca sa raspandeasca in mod deliberat o imagine negativa a Bulgariei mai ales in cadrul institutiilor europene. "Comisia este o institutie profesionista si neutra. Bineinteles, exista oameni cu diferite apartenente politice in Comisie. De obicei, acesti oameni pot face abstractie de culoarea lor politica cand executa activitati administrative. Totusi, daca se face comparatia intre situatia din Bulgaria si cea din Romania, atunci ne dam seama ca sunt situatii identice, dar evaluari foarte diferite ale CE pe care pur si simplu nu le intelegem", a subliniat avocatul.

"Problemele dintre Bulgaria si CE au aparut ca urmare a unei comunicari ineficiente intre cele doua parti, care in unele cazuri nu s-au inteles. Comisia credea ca oficialii din Bulgaria nu vor sa faca ceea ce ar fi de asteptat ca ei sa faca, iar bulgarii credeau ca CE ii trateaza nedrept"
, a sustinut Gieger.

"Avem rolul unei curele de transmisie. Ajutam Guvernul de la Sofia sa inteleaga ce asteptari are, pas cu pas, CE. De asemenea, explicam Comisiei ce se poate face si in ce orizont de timp. Administratia este foarte diferit organizata in Europa de Est si in Bulgaria in comparatie cu vechile state membre, dar guvernul bulgar are vointa pentru a schimba acest lucru si a se alinia standardelor europene. Dar acest proces ia timp", a subliniat Geiger.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.