In materie de energie, Romania se afla la acest final de mandat in fata a doua optiuni: proiectul South Stream sau Nabucco? Fostul cancelar al Germaniei, Gerhard Schroeder, este de parere ca Romaniei i-ar fi mult mai bine alaturi de Rusia, lucru care nu inseamna in opinia lui indepartarea de Uniunea Europeana.
"Dezvoltarea unei bune relatii cu Rusia este o datorie a oricarui guvern, iar noua administratie care se va instala la Bucuresti va face la randul sau acest lucru, dar nu numai din perspectiva negocierii pretului la gaze, ci din din multe alte motive", a declarat Gerhard Schroeder, care este si presedinte al comitetului de actionari al companiei Nord Stream, detinuta in proportie de 51% de Gazprom la conferinta internationala "Energy in Central and Eastern Europe", organizata de Forum Invest. El a mai adaugat ca nu are nicio legatura cu dezvoltarea strategiei de pret a Gazprom.

Social-democratul german considera ca Rusia are un rol cheie in furnizarea de energie pe plan mondial, fiind un partener stabil al Europei. Alternativele la Rusia sunt Orientul Mijlociu si Africa de Nord, care nu onstituie niste parteneri atat de siguri.

Pe de alta parte, Schroeder a declarat ca nu are informatii despre includerea Romaniei in South Stream, aceste discutii fiind deocamdata nefondate. Totusi nu vede o problema intr-o posibila colaborare a Romaniei cu Gazprom.

"Ganditi-va ca actualmente importam 500 de miliarde de metri cubi de gaze din Rusia, pana in 2020 Europa va avea nevoie cu 200 de miliarde de metri cubi de gaze mai mult din Rusia. Avem nevoie de cat mai multe rute prin care sa aducem gazul in Europa. Nord Stream poate importa numai 55 miliarde de metri cubi. Este, de asemenea, loc pentru South Stream", a explicat acesta.

In ceea ce priveste proiectul Nabucco, fostul cancelar al Germaniei a precizat ca acesta este mai mult local si nu poate fi fezabil fara Iran, care are oricum o imagine controversata la nivelul relatiilor internationale.

"Aveti nevoie de rute de transport al gazelor naturale. Este nevoie si de South Stream, insa nu sunt impotriva conductei de gaze Nabucco. Marea problema a proiectului Nabucco este lipsa gazelor. Eu consider ca pentru acest proiect, pentru Nabucco, aveti nevoie de gaze din Iran. Este adevarat ca Statele Unite manifesta reticenta fata de ideea importului de gaze din Iran, dar acest lucru poate fi rezolvat", este de parere Schroeder.

In concluzie, exista o relatia de dependenta intre Europa si Rusia in ceea ce priveste gazele natural. Rusia trebuie sa exporte gaze, iar Europa are nevoie de energie.

Gerhard Schroeder, cancelar al Germaniei intre 1998 si 2005, a ajuns la Bucuresti marti seara. La hotelul unde este cazat a ajuns impreuna cu fostul presedinte al Romaniei Ion Iliescu. Tot marti seara a fost organizat un dineu in cinstea fostului cancelar german. El a stat la masa cu Ion Iliescu, fostul presedinte Emil Constantinescu si cu ambasadorul Germaniei in Romania, Roland Lohkamp. Schroeder s-a intretinut toata seara foarte animat cu fostul presedinte Ion Iliescu, potrivit NewsIn.

"Avem nevoie de o abordare multilaterala pentru politica energetica. In acest sens, va fi necesara institutionalizarea relatiilor internationale in domeniul energiei, pentru ca o cooperare stransa intre furnizorii de energie, tarile de tranzit si importatori va genera interdependente si mai mari", declara Gerhard Schroeder inainte de conferinta de miercuri.

Schroeder s-a mai aflat in Romania in aprilie cu ocazia unei vizite "discrete" in Romania, in calitate de consultant international al trustului de presa Ringier, care a sarbatorit 175 de ani de existenta. El declara atunci ca solutia pentru un pret mai bun la gazele rusesti este negocierea directa cu Rusia.

Social-democratul german este o figura controversata pe scena internationala din cauza relatiei stranse cu presedintele Vladimir Putin, mai ales ca a intrat pe statul de plata al Gazprom la doar o luna dupa incheierea mandatului sau de cancelar, in decembrie 2005. El detine in prezent functia de presedinte al comitetului actionarilor companiei Nord Stream, detinuta in proportie de 51% de Gazprom, care va construi gazoductul submarin ce va lega direct Rusia de Germania, ocolind statele baltice si Polonia. Contractul pentru acest gazoduct a fost semnat in timpul campaniei electorale din toamna lui 2005, cand presedintele Putin a facut o vizita la Berlin.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.