Alegerea lui Barack Obama ar putea reprezenta un moment de respiro pentru gruparile islamiste din Orientul Mijlociu, dupa atitudinea dura a lui George W. Bush, desi putini se asteapta la o schimbare radicala a politicii americane fata de statele arabe, subliniaza mai multi analisti citati de AFP.

"In general, cred ca aceste grupari vad cu ochi buni faptul ca Obama l-a invins pe McCain", sustine Paul Salem, director la centrul Carnegie pentru Orientul Mijlociu din Beirut. "Pozitia lui fata de lumea arabo-musulmana este mai prietenoasa (...) si numai faptul ca nu va fi atat de ostil sau de agresiv (ca predecesorul sau - n.red.) va da un suflu nou si va deschidea calea spre o posibila schimbare", a adaugat el, potrivit NewsIn.

Salem considera ca retorica unor grupuri islamiste radicale, precum Al-Qaida, ar putea avea un efect mai mic odata cu venirea unui presedinte perceput ca fiind mai moderat decat George W. Bush. "Multi oameni din lumea araba-musulmana, si chiar unii islamisti, vor fi, probabil, mai putin ostili fata de cineva care se numeste Barack Hussein Obama, al carui tata este kenyan si care este de culoare", a continuat el.

Astfel, "nu vor putea cataloga automat noul presedinte drept un colonist alb sau un cruciat", asa cum au facut cu Bush, liderul "razboiului impotriva terorismului". "Dar, in acelasi timp, aceste grupari sunt constiente ca Obama adopta o pozitie proisraeliana", a mai precizat expertul.

De fapt, chiar daca Obama a facut din schimbarea politicii externe americane laitmotivul campaniei sale electorale, nimeni nu se asteapta ca el sa schimbe radical marile linii politice adoptate de predecesorii in legatura cu Orientul Mijlociu.

Totusi, expertii se asteapta ca noul presedinte al SUA sa aiba o abordare flexibila in privinta dosarelor delicate, cum ar fi cel nuclear iranian sau relatiile cu Siria, ceea ce il va plasa intr-o pozitie mai buna decat Bush. "Cred ca Obama este perceput de Hezbollah drept un rau mai mic si drept cineva care nu va incepe un razboi cu Iranul", a afirmat Rafic Khoury, redactor-sef la cotidianul libanez independent Al-Anouar, facand referire la sprijinul acordat de Republica Islamica miscarii siite, considerata de Washington drept "grupare terorista".

"Principala grija a Hezbollah este sa nu existe vreun atac militar impotriva Iranului, cel mai important sprijin al sau. Aceasta este prioritatea sa", a adaugat Khoury.

Potrivit lui Amal Saad-Ghorayeb, profesor de stiinte politice la Universitatea Americana din Beirut si expert in gruparea Hezbollah, miscarile islamiste vad in sosirea lui Obama "un moment de respiro" dupa interventionismul militar al administratiei Bush in regiune. Dar "chiar daca ar fi vorba despre o schimbare de stil sau de tactica din partea noii administratii americane (...), nici Hamas si nici Hezbollah nu isi vor face iluzii gandindu-se ca Statele Unite sunt un purtator al mesajului de pace", a adaugat Saad-Ghorayeb.

Hezbollah a anuntat ca nu mizeaza pe Obama, deoarece schimbarea in Statele Unite era oricum "inevitabila" dupa esecul administratiei Bush.

"Politica lui Bush, din Irak pana in Liban trecand prin Siria si Palestina, a fost un esec", iar acesta s-a datorat "miscarilor de rezistenta (din regiune care - n.red.) au impus schimbarea in Statele Unite", a declarat Nawaf el-Moussaoui, responsabil cu relatiile externe in cadrul miscarii siite, citat joi de presa irakiana. "Daca proiectele lui Bush in Orientul Mijlociu ar fi functionat, nu ar mai fi fost vreo schimbare la Washington", a adaugat el-Moussaoui.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.