Presedintele american ales Barack Obama aduce pentru prima data la Casa Alba sceptica si pragmatica "Generatie X", care incepe sa inlocuiasca "baby boomers", printr-un mod diferit de exercitare a puterii, comenteaza NewsIn, potrivit AFP.

"A venit clipa noastra", spune Jegg Gordinier, autorul cartii "Cum X vor salva lumea" si pentru care liderul democrat, prin varsta sa, prin biografie si stilul sau reprezinta perfect aceasta generatie a anilor '60-'70.

Potrivit lui Grdinier, "exista un sentiment de necesitate urgenta de a schimba lucrurile, nu mai puteam ramne sceptici si distanti". Obama, in varsta de 47 de ani, a castigat alegerile prezidentiale partial gratie sustinerii masive a celor sub 30 de ani.

"Va guverna in mod pragmatic, va examina problemele din toate unghiurile, fara dictat ideologic, cautand cea mai buna solutie", spuen Aaron Freeman, care marti seara a implinit 32 de ani.

Obama este nascut in 1961, ca si Douglas Coupland, autorul "Generatiei X", carte publicata in 1991, ce defineste stilul acestor tineri cinici, individualisti si prea putin inclinati catre ideologii. Temperamentul acestora se defineste prin contrast cu cei mai in varsta decat ei, "baby boomers", nascuti dupa razboi si foarte politizati - ca Bill si Hillary Clinton sau George W. Bush - care parasesc scena in plina furtuna financiara.

"Viata lui Obama este tipica pentru un X", comenteaza istoricul Neil Hoew. "Copil in perioada agitata a anilor '60 si '70, cu bulversarea valorilor familiei, divorturi, experiente sexuale si legate de droguri". In copilarie, ei au asistat la infrangerea din Vietnam si presedintia intrerupta a lui Nixon.

"Obama este rezultatul unui mariaj interrasial, al unui tata absent, al unei copilarii haotice", subliniaza Hoew. Potrivit acestuia, "leadership-ul sau va fi mai pragmatic, mai putin dictat de ideologie".
Howe avanseaza doui adjective contradictorii pentru definirea stilului personal al lui Obama: "cool, cu un varf de formalism".

"Va pune capat tuturor elementelor negative din politica 'baby boomers': socul culturilor, polarizarea ideologica, politica identitara a comunitatilor. 'Boomers' iubeau divizarea si lansau cruciade", explica el.
Un "X" - nascut intre 1961 si 1981 - explica Neil Howe, "este mai eclectic: poate alege instrumente politice care de obicei nu sunt folosite in acelasi timp, ca de exemplu o interventie a guvernului intr-o piata libera". "Cer transparenta, analizeaza datele si adopta deciziile in functie de aceste analize", adauga el.

Acest grup include unii dintre noii lideri care formeaza peisajul politic american, ca primarul din Newark, Cory Booker, guvernatorul de Louisiana, Bobby Jindal sau primarul din San Franciso, Gavin Newsom.

"Oamenii s-au saturat de luptele idelogice. Suntem obositi de dreapta si de stanga. Ideea este construirea de punti intre oamenii care de obicei nu au aceleasi pareri", spune Gordinier. Potrivit acestor experti ai "Generatiei X" - care respinge utopiile celor mai varstnici si detesta, de exemplu, cantecul "Imagine" al lui Lennon - Obama "probabil va dezamagi. Insa totul va fi bine".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.