Planul de actiuni pentru rezolvarea conflictului transnistrean, elaborat de curand de Institutul Strategiei Nationale din Moldova, este un al doilea memorandum Kozak, afirma publicatia basarabeana Flux, in editia de ieri. Potrivit sursei citate, controversatul document ofera Transnistriei dreptul de a se legitima pe plan international, fapt ce ulterior ii va facilita desprinderea cu acte in regula de Moldova. Din acest punct de vedere, proiectul respectiv nu difera prea mult de memorandumul Kozak, care prevedea o federalizare a Basarabiei.

Planul, dat publicitatii in urma cu cateva zile, a fost conceput de Eduard Musuc, lider al partidului Social Democrat si director al Institutului Strategiei Nationale din Moldova. Documentul prevede conferirea unui statut de autonomie larga pentru regiunea separatista.

Plan separatist in haine pacifiste

La prima vedere, proiectul lui Musuc pare superior tuturor solutiilor lansate anterior. El propune, in special, desfasurarea unor alegeri in Transnistria, bazate pe legislatia Moldovei, prezenta la scrutin a observatorilor din SUA si UE, monitorizarea frontierei moldo-ucrainene, retragerea trupelor si armelor rusesti, inlocuirea actualelor forte pacificatoare cu un contingent sub egida OSCE etc. Toate aceste propuneri sunt, la prima vedere, binevenite. La o cercetare mai atenta insa, Proiectul Musuc se dovedeste a fi doar un alt memorandum separatist, imbracat in false haine pacifiste.

Prerogative prea largi

Unul dintre principalele defecte ale planului este dezorganizarea. El propune mai intai desfasurarea alegerilor locale si abia dupa aceea evacuarea trupelor si arsenalelor rusesti din Transnistria. "Imaginati-va numai un scrutin sub regimul Smirnov, cu un minister al securitatii care controleaza total si necrutator viata publica din stanga Nistrului. Asta e ca si cum pana la operatiunea americana din Irak, prin absurd, s-ar fi lansat ideea unor alegeri libere sub Saddam Hussein. Cu acelasi succes s-ar putea chema lumea la urne in Coreea de Nord sau Cuba", se arata in articolul publicatiei Flux.

In plus, structura autonomiei prezentata in Planul Musuc ofera prerogative prea largi autoritatilor de la Tiraspol. Documentul ii confera Transnistriei dreptul la autodeterminare, in cazul modificarii statutului international al Basarabiei.

Aceasta prevedere este extrem de periculoasa, avand in vedere dorinta exprimata a Chisinaului de a se integra in structurile euro-atlantice. Intrarea intr-un astfel de organism reclama modificarea statutului international al unei tari. In cazul in care Chisinaul adera la NATO sau al UE, Transnistria va avea posibilitatea de a se separa legal. "De unde si impresia ca Planul Musuc este unul nu al reintregirii, ci al divortului civilizat dintre cele doua maluri", conchide ziarul "Flux".

In aceste conditii, singura solutie a Basarabiei de a evita scindarea este ramanerea in afara Europei, sub "aripa protectoare" a mamei Rusii.

Alte prevederi ale proiectului

Potrivit directorului ISN, Eduard Musuc, "proiectul a fost elaborat in baza Constitutiei si Planului de Actiuni Republica Moldova - Uniunea Europeana, tinandu-se cont de prevederile Acordului de Prietenie si Colaborare intre Federatia Rusa si Republica Moldova, Tratatele OSCE de la Istanbul din anul 1999, precum si de initiativa presedintelui Ucrainei, Victor Iuscenko, privind reglementarea conflictului transnistrean".

Planul presupune realizarea pe etape a reformelor constitutionale, legislative si institutionale, orientate spre edificarea unui stat democratic si de drept in Moldova, care cuprinde intreg teritoriul tarii.

Proiectul prevede crearea Unitatii Regionale Autonome Transnistria - URAT, compusa din cinci raioane si doua municipii, ale carei drepturi si garantii de baza vor fi asigurate de un capitol aparte in Constitutia Moldovei. Acest capitol trebuie sa stipuleze dreptul la autodeterminare in cazul modificarii statutului international al Moldovei, aderarea la un alt stat sau pierderea totala a suveranitatii nationale.

Trei limbi oficiale

Planul prevede si limbile oficiale ale URAT - rusa, ucraineana si moldoveneasca, hotarele URAT si organizarea administrativ-teritoriala, formarea organelor de putere regionale.

De asemenea, garantiile proprietatii, un anumit grad de independenta economica, garantii de acordare a cetateniei moldovenesti locuitorilor din Transnistria in baza unei proceduri simplificate si rapide, atribute si simbolica - drapel, stema, imn etc.

Pentru asigurarea unui cadru legal initial, Parlamentul va adopta o lege organica specializata cu privire la statutul juridic special al Transnistriei, care va putea fi modificata cu acordul URAT. Legea va contine punctul ce va reglementa activitatea autoritatilor centrale si regionale pe perioada de tranzitie la un stat integru, se mai arata in proiectul ISN.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.