Senatorul Joe Biden, care a devenit pe 4 noiembrie primul vicepresedinte catolic din istoria SUA, dupa ce echipa democrata a castigat alegerile pentru Casa Alba, intentioneaza sa fie un consilier apropiat pentru Barack Obama si nu doreste la fel de multa influenta cum are actualul vicepresedinte Dick Cheney, relateaza NewsIn.
Senator cu vechime, cunoscut pentru experienta sa in politica externa si relatiile din Congres, Biden a declarat in campanie ca nu vrea un portofoliu anume ca vicepresedinte si se va multumi cu rolul de consilier de incredere al lui Obama. "La orice decizie majora pe care o va lua, eu voi fi acolo pentru a da cel mai bun sfat pe care il pot da. El este presedintele, nu eu", a spus Biden in singura dezbatere avuta cu adversara republicana Sarah Palin. "Vicepresedintele Cheney a fost probabil cel mai periculos vicepresedinte pe care l-am avut in toata istoria americana", a spus el.

Potrivit Constitutiei, vicepresedintele are doua obligatii constitutionale - sa preia functia de presedinte in cazul in care seful statului nu o mai poate exercita si sa prezideze Senatul, votand numai cand este necesar pentru a departaja un vot foarte strans. In mod traditional, rolul vicepresedintelui a fost limitat, dar Cheney s-a dovedit puternic, extinzandu-si influenta in domeniul securitatii nationale, energiei si politicii de mediu.

Insa mai multi experti cred ca Biden se va modela mai degraba dupa democratul Walter Mondale, vicepresedinte al lui Jimmy Carter, care a preferat un rol de consilier apropiat. Acesta risca totusi sa nu fie un rol comod pentru Biden, care are talent oratoric si a facut destule gafe in indelungata sa cariera politica. "Vor trebui sa aiba grija cu inclinatia lui Biden de a intra in bucluc", spune Paul Light, profesor la Universitatea din New York. "Nu e vorba numai de sedinte lungi, ci si de conferinte de presa si comentariile pe care le face cu camerele pornite. Obama nu va dori sa fie in postura de a da explicatii pentru Biden", adauga profesorul.

Cei doi au temperamente foarte diferite, Obama fiind mai calm si mai precaut, iar Biden mai emotiv si pasional, considera expertii, care asteapta cu interes sa vada dinamica relatiei dintre cei doi in Biroul Oval. Biden, care este senator din 1972, ii va fi probabil util lui Obama in negocierile cu Congresul, unde are prieteni vechi si un capital politic mai mare decat cadidatul la Casa Alba. El va dori totusi sa evite sa dea senzatia ca se amesteca in deciziile legislativului. "Probabil are mai multi prieteni republicani in Senat decat John McCain si acesta este un avantaj enorm pentru Barack Obama, care vrea sa puna capat politicii partizane din ultimii ani", a declarat purtatorul de cuvant al lui Biden.

Desi Biden a spus ca nu vrea sa i se desemneze un portofoliu anume, mai multi analisti spun ca experienta sa in politica externa si functionarea legislativului vor fi cu siguranta fructificate.

Biden a fost ales pentru prima oara in Senat in 1972, cu putin timp inainte de a implini 30 de ani, aceasta fiind varsta minima pentru a candida pentru camera superioara a Congresului american. O luna mai tarziu, sotia si fiica sa de 13 luni au murit, iar cei doi fii ai sai au fost raniti intr-un accident de masina. Biden s-a gandit sa se retraga din Senat, dar conducerea Partidului Democrat l-a convins sa isi pastreze mandatul. Aceasta drama familiala si descoperirea unui anevrism cerebral in 1988 i-au definit caracterul. Senatorul s-a recasatorit cinci ani mai tarziu.

Liberal moderat, Biden conduce Comisia de afaceri externe a Senatului si se exprima adesea public pe teme de politica externa. Desi a sprijinit rezolutia din 2002 care a autorizat folosirea fortei in Irak, el a devenit curand un critic al razboiului si l-a acuzat pe presedintele George W. Bush ca a gestionat defectuos interventia. "Regret acest vot", declara el anul trecut revistei specializate Politico.

Unul dintre fiii sai, Beau (39 de ani), capitan in Garda nationala si secretar al justitiei in statul Delaware, a fost mobilizat in Irak in octombrie. Celalalt fiu, Hunter (38 de ani), este avocat la Washington.

De confesiune romano-catolica si originar din statul Pennsylvania, Biden a adus echipei democrate originile muncitoresti utile pentru atragerea acestei categorii de electorat. Avand intrare in toate marile capitale, Biden a fost de curand in Georgia si a cerut la intoarcere ajutoare de un miliard de dolari pentru aceasta tara dupa conflictul cu Rusia. El reprezinta plusul de experienta pentru care Obama a fost acuzat ca ii lipseste.

Fiul unui vanzator de masini, Biden este mult mai instarit decat multi dintre colegii sai din Senat. In timp ce multi dintre congresmeni au sau inchiriaza locuinte la Washington, Biden face naveta cu trenul de la casa lui din Wilmington, Delaware, aflata la o distanta de 80 de minute. Ziarul New York Times a scris recent ca locuinta sa de mai mult de 600 de metri patrati, situata pe malul unui lac, a costat trei milioane de dolari.

El a recunoaste ca are tendinta de a vorbi prea mult si a facut unele gafe. Anul trecut, cand abia isi anuntase candidatura la investitura democrata pentru Casa Alba pe care a castigat-o in cele din urma Obama, Biden a fost nevoit sa isi ceara scuze candidatului de culoare. El spusese ca Obama este "articulat, inteligent si curat", ca si cum nu s-ar fi asteptat ca un candidat de culoare sa aiba aceste calitati. Obama nu s-a suparat pentru aceste remarci.

Biden a mai candidat pentru presedintie in 1987, cand era considerat o stea in ascensiune in partidul sau, dar s-a retras dupa ce contracandidatul sau Michael Dukakis a difuzat un spot care demonstra ca Biden se inspira copios din discursurile liderului laburist britanic Neil Kinnock. "In zelul meu de a reaprinde idealismul, am facut cateva greseli", a spus el referindu-se la acel episod.

"Slabiciunile lui Biden sunt superficiale. A spus cateva lucruri idioate de-a lungul anilor (...), dar acest lucru nu va face rau candidatului democrat, pentru ca alegatorii sunt suficient de inteligenti ca sa ierte defectele autentice ale unei persoane autentice", comenta editorialistul conservator David Brooks de la New York Times, dupa desemnarea sa drept candidat la vicepresedintie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.