Mai multe probleme au fost semnalate din diverse zone ale Statelor Unite, in ziua alegerilor prezidentiale, precum defectiuni ale masinilor de vot, alegatori care nu s-au regasit pe liste sau buletine de vot uitate acasa de oficiali, in timp ce numitorul comun par sa fie cozile, relateaza CNN, potrivit NewsIn.
Potrivit informatiilor primite de CNN la o linie verde special infiintata in acest scop, au existat cazuri in care sectiile de vot s-au deschis cu intarziere, masinile de vot s-au defectat sau au fost insuficiente.

CNN a primit informatii despre 11.000 de cazuri de incidente, iar cel mai mare numar veneau din Florida - 1.500. Votul s-a desfasurat cu probleme in Florida in 2000, iar in cele din urma, rezultatul a fost decis de Curtea Suprema. Alte peste 450 de incidente au fost semnalate in Ohio, unde in 2004 participarea masiva a intarziat numararea voturilor. Cele mai multe plangeri se refereau la cozile lungi, numele care nu apareau pe listele electorale si buletine de vot prin corespondenta care nu au ajuns la destinatar.

In Kansas City, o alegatoare a asteptat trei ore pentru a vota, pentru ca sectia de vot a primit liste electorale gresite. "Am fost acolo la ora 5 a.m si eram a opta la coada. Am ajuns pana la masa si atunci si-au dat seama ca nu aveau listele bune. (...) Multi oameni au plecat, pentru ca trebuiau sa ajunga la scoala sau la serviciu", a povestit ea.

La Shaker Heights, Ohio, in apropiere de Cleveland, primii alegatori de la o sectie de vot au primit buletine de vot din care lipseau paginile pentru scrutinul prezidential. Americanii isi aleg marti si membrii Camerei Reprezentantilor si o treimi dintre membrii Senatului, in majoritatea statelor avand loc si referendumuri locale, asa incat buletinele de vot au mai multe pagini.

La Raleigh, Carolina de Nord, o sectie de vot nu a putut sa deschide la ora 6.30 pentru ca presedinta uitase buletinele de vot in masina nepotului care o adusese. Consiliul electoral local a trimis noi buletine de vot, iar alegatorii au putut incepe sa isi exprime optiunile cu o intarziere de aproape 40 de minute, cand deja se formase o coada de 300 de persoane. Programul sectiei de vot respective va fi probabil prelungit pentru a se recupera timpul pierdut.

Ploaia a creat probleme la Wake County, dupa ce o parte dintre buletine s-au udat si nu au mai putut fi scanate electronic. Alegatorii cu buletinele de vot ude au fost rugati sa le depuna intr-o urna de urgenta, urmand ca acestea sa fie scanate din nou cand se vor usca.

La Richmond, Virginia, s-au format cozi lungi, iar la Henrico County s-a trecut la votul cu buletine de hartie dupa ce cinci dintre cele sapte masini de vot s-au defectat.

La Fairfax County, Virginia, mai multe carduri de memorie pentru masinile electronice nu functionau la prima ora, dar autoritatile au trimis carduri noi circumscriptiilor cu probleme.

La New York, unele sectii de vot nu s-au deschis la ora 6.00 asa cum era programat pentru ca nu aveau suficiente masini de vot sau comitetele de organizare nu erau pregatite.

La Willingboro, New Jersey, s-au raportat defectiuni la masinile de vot, iar alegatorii au primit buletine de hartie. Cazuri similare s-au semnalat in nordul aceluiasi de stat, la Newark si Maplewood.

In Statele Unite sunt folosite cinci metode de vot: buletine de hartie scanate optic, masini de vot electronice cu ecran tactil si card de memorie, masini automate cu manete, vot cu cartele perforate sau clasicele buletine de hartie numarate manual.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.