Liderul libian Muammar Gaddafi si omologul sau belarus Aleksandr Lukasenko, calificat de Washington drept "ultimul dictator din Europa", au semnat ieri, la Minsk, acorduri de cooperare pentru a evita dubla impozitare, dar si in domeniile justitiei, culturii si transportului aerian, relazeaza NewsIn.

Lukasenko a declarat ca "nu exista subiect tabu in cooperarea ruso-libiana" si ca Belarusul va saluta o cooperare cu Tripoli in toate domeniile.

Gaddafi l-a invitat pe Lukasenko sa viziteze din nou Libia, a anuntat presedintele belarus.
In cursul vizitei sale de trei zile in Belarus, Gaddafi a cerut "fortelor progresiste" sa se uneasca pentru a se opune dominatiei americane. "Toate fortele progresiste trebuie sa se uneasca pentru a indrepta greselile, inclusiv pe cele comise de ONU", a declarat Gaddafi, potrivit imaginilor difuzate de postul national belarus de televiziune.

Vizita in Belarus a "Ghidului revolutiei libiene" face parte din primul sau turneu in fostele republici sovietice, dupa Razboiul Rece. Gaddafi a mers deja in Rusia si va mai vizita Ucraina de marti pana joi.
"Facem apel catre toate popoarele sa nu accepte incalcarile drepturilor, in numele acestui principiu ne intalnim si cooperam", a adaugat presedintele Libiei.

Gaddafi si liderul belarus au mai denuntat lumea unipolara, formula folosita pentru a face referire la dominatia Statele Unite. "Echilibrul in lume a fost distrus si lumea a devenit unipolara. In vigoare este principiul legii fortei si nu a fortei legii", a declarat Gaddafi, reluand ideea pe care a exprimat-o si sambata, la Moscova, in cursul unei intalniri cu premierul rus Vladimir Putin.

Dupa ce Gaddafi a renuntat in 2003 la programul sau de arme de distrugere in masa si dupa ce a recunoscut responsabilitatea Libiei in atentatul din 1988, de la Lockerbie, Scotia, care s-a soldat cu 270 de morti, Libia este din nou frecventata de occidentali, printre care lideri din fostele republici sovietice, care rivalizeaza sa intre pe piata libiana.

Pe de alta parte, presedintele belarus a intretinut relatiile cu statul din Africa de Nord si inainte de ridicarea sanctiunilor si chiar a fost intr-o vizita oficiala in Libia in anul 2000.

"Intelegem ca a fost greu sa suportati sanctiunile impuse intr-un mod complet ilegal si sa faceti din aceasta tara unul dintre statele care definesc politica mondiala", l-a felicitat Lukasenko pe omologul sau libian. "Ne place politica voastra independenta in lume", a continuat el, citat de postul national de radio.
Lukasenko l-a numit pe Gaddafi "fratele meu" si a subliniat ca cele doua tari au "puncte de vedere comune in ceea ce priveste probleme mondiale". "Credem ca lumea trebuie sa fie multipolara", a declarat liderul belarus.

Liderul libian si-a instalat cortul in apropiere de una dintre resedintele presedintelui Lukasenko, din apropiere de Minsk, potrivit unei surse din cadrul Ministerului de Interne belarus. "Cortul are un covor pe jos, are toate utilitatile, jacuzzi, mobila din lemn", a mai precizat sursa belarusa. "Ni s-a spus ca Gaddafi prefera sa stea cat mai putin timp in cladirile din piatra, de aceea ia cortul cu el peste tot", a adaugat ea.
La Moscova, liderul libian si-a instalat cortul in gradinile Kremlinului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.