Alegatorii americani se afla in fata unui vot istoric, care va marca o premiera, indiferent de rezultat. Daca va fi ales Obama, el va deveni primul presedinte de culoare al celei mai mari puteri mondiale. Daca va castiga McCain, o femeie va ajunge pentru prima oara in functia de vicepresedinte - guvernatoarea de Alaska, Sarah Palin. In plus, la 72 de ani, McCain ar deveni cel mai varstnic presedinte american la momentul inaugurarii primului mandat.

Alegerile intervin in contextul unei crize economice grave si al implicarii Statelor Unite in doua razboaie, in Irak si Afganistan. Scrutinul are loc, de asemenea, dupa opt ani de administratie republicana, in care George W. Bush a oscilat de la cote de popularitate record, dupa atentatele din 11 septembrie, la recorduri de nepopularitate inregistrate in ultimii ani.

Dupa alte premiere si recorduri — intre care cea mai mare suma adunata de un candidat (Barack Obama) intr-o campanie electorala —, se estimeaza ca aceste alegeri vor fi marcate si de o participare-record la vot, in unele state-cheie chiar de 90%, relateaza Romania Libera.

La final de campanie electorala, cei doi candidati s-au concentrat asupra statelor-cheie, republicanul John McCain facand un adevarat tur de forta in Pennsylvania, New Hampshire si Florida, in timp ce democratul Barack Obama s-a aflat in Ohio si Florida. "Mai avem doua zile pana sa schimbam America, iar aceasta schimbare va incepe chiar aici, in marele stat Ohio", a declarat, sigur de victorie, Barack Obama, in fata a 60.000 de simpatizanti reuniti in Columbus (capitala acestui stat-cheie din Midwestul american). "Mac s-a intors", a replicat rivalul sau, John McCain, in fata sustinatorilor sai din Miami (majoritatea latinoamericani, in special cubanezi), avertizandu-l pe Obama sa nu se grabeasca sa "schimbe perdelele de la Casa Alba", pentru ca jocurile nu sunt inca facute.

Lovituri sub centura, pe ultima suta de metri, titreaza Cotidianul.

Cu o zi inainte de alegeri, cei doi candidati la Casa Alba au facut un adevarat tur de forta, in speranta de a convinge cat mai multi votanti sa mearga pe mana lor. Incalcand traditia, cei doi candidati au anuntat ca vor continua campania si in ziua alegerilor. Intre timp, loviturile sub centura pe care si le aplica cele doua tabere devin din ce in ce mai dure. Hillary Clinton a reclamat folosirea unei inregistrari a vocii sale pentru campania lui McCain.

Astfel, in cadrul apelurilor telefonice, la care sunt conectati automat votantii din statele-cheie, este rulata o inregistrare a lui Hillary Clinton din cursul alegerilor primare, in care critica lipsa de experienta a adversarului sau de atunci, Barack Obama. „Senatorul Hillary Clinton nu aproba acest mesaj”, a declarat purtatorul de cuvant al fostei primei doamne, Kathleen Strand. „Tandemul McCain-Palin ofera aceleasi politici esuate, in vreme ce Obama si Biden ofera viziunea, autoritatea si solutiile pozitive de care avem nevoie. Ma mir de ce republicanii nu folosesc aceste cuvinte“, a adaugat Strand.

Potrivit presei, mesajul incepe cu: „Ascultati parerea lui Hillary Clinton despre John McCain si Barack Obama“. In inregistrare, care a fost facuta in timpul campaniei pentru alegerile primare democrate, Clinton mai precizeaza: „La Casa Alba nu este timp pentru discursuri si instruire la locul muncii“.

Salvatorul economiei americane

Recesiunea economica si energia constituie principalele provocari pentru viitorul presedinte american, informeaza Gardianul. Criza financiara de proportii, prabusirea pietei imobiliare, haosul de pe Wall Street, cresterea costurilor ingrijirii medicale si dependenta de importurile de energie vor marca decisiv agenda Casei Albe timp de peste un deceniu. E greu de spus care candidat e mai pregatit sa infrunte provocarile, mai ales ca declaratiile lor seamana prin populism. Obama promite investitii de 175 de miliarde de dolari in infrastructura si energie pentru a crea un milion de locuri de munca, in timp ce McCain este mai prudent. Obama propune dezvoltarea energiilor solare si eoliene. Numai ca pretul petrolului continua sa scada, ceea ce face contraproductiva adoptarea unor resurse de energie neconventionala, mult mai scumpe. Nici un presedinte nu-i va putea convinge pe americani sa utilizeze carburanti alternativi mai scumpi, in locul petrolului tot mai ieftin. Democratii, care isi vor consolida pozitia in Congres dupa alegerile legislative, organizate tot pe 4 noiembrie, au si ei pareri diferite. Cei care reprezinta state producatoare de carbune, ca West Virginia si Montana sau in care industria automobilistica are un rol central, cum este Michigan, se vor opune masurilor de trecere la resurse alternative de energie. McCain promite 300 de miliarde de dolari pentru stoparea recesiunii si pentru relansarea economiei. El il acuza pe Obama ca e socialist si ca vrea sa ia de la cei mai bogati si sa dea la cei saraci. Economistul Jeffrey Frankel de la Harvard’s Kennedy School of Government crede ca independenta energetica nu poate fi atinsa, nu se poate obtine echilibrarea bugetului, iar recesiunea economica nu mai poate fi oprita. McCain promite facilitati fiscale de 5000 de dolari pentru fiecare familie, bani dedusi din impozitul pe primele de asigurari de sanatate, platite de angajatori. El sustine extinderea forajelor si cresterea ponderii energiei nucleare, iar Obama propune investitii mari in energia regenerabila. McCain promite sa protejeze economiile si pensiile americanilor, cerand anchetarea celor care au ingropat bancile de pe Wall Street, iar Obama zicea ca prefera sa asigure stabilitatea economica si ca prosperitatea americanilor este prioritatea lui.

Reperele orare ale alegerilor

Primele sectii de vot se deschid marti la ora 7.00, ora Romaniei, in oraselele Dixville Notch si Hart's Location din New Hampshire, care in mod traditional incep sa voteze la miezul noptii, informeaza NewsIn. Toti cei cativa zeci de locuitori vor vota simultan la miezul noptii, iar rezultatele vor fi cunoscute un minut mai tarziu. Majoritatea celorlalte sectii de vot se vor deschide marti, intre 12.00 si 14.00, ora Romaniei.

Miercuri, la ora 1.00, ora Romaniei, se inchid primele sectii de vot, in statele Indiana si Kentucky, iar ultimele se vor inchide in Alaska la ora 8.00. Primele indicii ale rezultatului votului sunt asteptate miercuri in jurul orei 6.00, cand vor exista exit-polluri pentru suficiente state pentru a fi evident daca unul dintre candidati a castigat cursa.

Analistii se asteapta la o participare record, explicata in parte prin "fenomenul Obama", care a reusit sa adune zeci de mii de oameni la mitinguri, dar si prin interesul deosebit pe care l-a suscitat aceasta campanie electorala, una dintre cele mai indelungate si cea mai scumpa din istorie. Daca in ultimii 30 de ani rata de participare la scrutinul prezidential a oscilat intre 54% si 61%, anul acesta ea ar putea atinge 80-90% in unele state. Recordul de participare la un scrutin prezidential s-a inregistrat in 1960 si a fost de 63%.

Aproape 20% dintre alegatori si-au exprimat deja optiunea in statele unde se poate vota anticipat, iar cozile de la sectiile de vot lasa sa se intrevada o mare afluenta in ziua scrutinului propriu-zis. Pe listele electorale sunt inscrisi anul acesta 153 de milioane de alegatori.

Cinci metode de vot

SUA nu au un sistem de vot unificat si in functie de comitatul, districtul sau orasul in care locuiesc, alegatorii americani vor vota in mod diferit pe 4 noiembrie, informeaza Adevarul.

  • sistemul cu scanare optica.
  • sistemul de inregistrare electronica directa.
  • masinile automate cu manete.
  • buletine de vot de hartie, marcate in creion.
  • sistemul de vot cu cartele perforate.

Proces electoral complex, mostenit din secolul al XIX-lea

Exprimandu-si votul, americanii desemneaza de fapt membrii Colegiului electoral (alcatuit din "mari electori") care, la randul sau, il desemneaza pe presedinte. Colegiul electoral are 538 de membri si, pentru a fi ales, un candidat are nevoie de 270 de voturi. Fiecare stat american este reprezentat in Colegiu de un numar de membri egal cu aceia pe care ii are in Congres, statele cu populatie mai numeroasa avand mai multa greutate. Toate statele americane, cu exceptia a doua - Nebraska si Maine - acorda toti marii electori in Colegiu candidatului cu cele mai multe voturi, indiferent cat de mica este diferenta dintre ei. Acest lucru inseamna ca nu este exclus ca un candidat care are cele mai multe voturi la nivel national sa piarda totusi alegerile, avand un numar mai mic de voturi in Colegiul electoral. Asa s-a intamplat in 2000, cand George W. Bush a castigat alegerile, desi contracandidatul sau, democratul Al Gore, obtinuse mai multe voturi din partea populatiei.

Sistemul face, deci, ca statele cu populatie numeroasa sa fie mai importante in aritmetica scrutinului. California este statul cu cel mai mare numar de reprezentanti in Colegiul electoral - 55. California voteaza insa in mod traditional cu democratii, iar sansele ca acest comportament sa se schimbe anul acesta sunt mici. De aceea, o atentie deosebita au primit din partea candidatilor statele cu numar mare de electori si pe care sondajele le arata fie indecise, fie susceptibile sa basculeze de la un partid la altul - Ohio, Florida, Pennsylvania. Incepand din 1960, niciun candidat nu a castigat alegerile fara a invinge in cel putin doua dintre aceste state.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.