Alegerile prezidentiale americane, care suscita un interes extraordinar, au atras in Statele Unite mii de jurnalisti din intreaga lume, dintre care multi vor transmite din Chicago (Illinois), de la cartierul general al candidatului democrat Barack Obama, relateaza NewsIn, citand AFP.

"Interesul telespectatorilor nostri pentru scrutin este mult mai mare decat in urma cu patru ani", explica Keiko Matsuyama, de la televiziunea privata japoneza Asashi. Matsuyama, care coordoneaza o echipa de 11 persoane, precizeaza ca Japonia "este foarte interesata de posibila alegere a primului presedinte afroamerican".

Pe langa faptul ca Obama conduce in sondaje, fascinatia presei pentru candidatul de culoare se reflecta in special in numarul de reporteri care au ales sa mearga la Chicago in ziua scrutinului prezidential. Astfel, chipa de campanie a lui Barack Obama a acreditat 1.500 de jurnalisti straini pentru seara organizata la cartierul general al candidatului democrat, dar a fost nevoit sa refuze alti conserpondenti.

"Nu cred ca am mai vazut vreodata un astfel de interes pentru alegerile americane", subliniaza Keith Peterson, purtator de cuvant al Asociatiei pentru presa straina de la Washington. "Numarul de jurnalisti este uimitor, mai ales al celor sositii in ultima saptamana", continup Peterson.

Aceste echipe parcurg mii de kilometri prin Statele Unite pentru a filma realitatea tarii, care urmeaza sa voteze in 4 noiembrie. Astfel, reporterii cotidianului Clarin din Buenos Aires au mers pe autostrada 66, sosea mitica de aproximativ 4.000 de kilometri care leaga Chicago de Los Angeles, California, si "s-au intalnit cu oamenii, au mers in sate si au postat pe site fotografii, inregistrari video, bloguri", precizeaza Marcelor Cantelmi, redactor-sef strain.

In ceea ce priveste posturile franceze de televiziune Canal Plus si I-tele, prezentatorului Michel Denisot i se vor alatura trimisi speciali la Chicago, Phoenix si New York, o echipa de circa 50 de persoane pentru o "Seara americana" de opt ore de transmisiune continua. Fostul prezentator american Dan Rather va comenta desfasurarea scrutinului in exclusivitate europeana.

"Exista o curiozitate enorma pentru Barack Obama, care a devenit un fel de fenomen al societatii in Franta, oamenii vor sa vada daca cineva din afara si care este de culoare va castiga alegerile prezidentiale americane", considera Laurence Haim, redactor-sef la New York. Ea deplange, insa, "accesul extrem de dificil pentru presa straina" la acest eveniment.

In India, dezbaterile prezidentiale au fost transmise in direct de principalele posturi de televiziune. "Suntem foarte interesati, din motive evidente: consecintele pentru Asia, in special pentru India si pentru criza economica", declara Amit Baruah, de la Hindustan Times.

Postul arab de televiziune Al-Jazeera si-a suplimentat echipa cu 12 persoane trimise in Chicago si Phoenix, dar si in state considerate decisive: Florida, Ohio, Virginia si Colorado. "Dupa luni de transmisiuni constatam ca interesul este enorm in Orientul Mijlociu", comenteaza Abderrahim Foukara, seful biroului Al-Jazeera de la Washington.

In pofida decalajului orar, prezentatorii de la trei posturi de televiziune israeliene vor relata in direct despre evenimentul din Statele Unite.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.