Daca republicanul John McCain pierde alegerile pentru Casa Alba, asa cum preconizeaza majoritatea sondajelor, partidul sau va intra intr-o perioada dificila de autoanaliza si va decide daca trebuie sa se reorienteze spre centru, comenteaza Reuters, conform NewsIn.
Analistii si chiar unii membri ai partidului spun ca pierderea Casei Albe va sublinia ineficienta tacticii de a se sprijini prea mult pe o baza conservatoare crestina destul de redusa, dar al carei sprijin a devenit esential pentru succesul electoral al republicanilor. Altii spun ca o victorie a democratului Barack Obama, considerat de republicani drept un "ultraliberal", va energiza tabara republicana in perspectiva alegerilor legislative din 2010, de la jumatatea mandatului, si pentru noua batalie pentru Casa Alba din 2012.

Alegerile sunt inca la distanta de mai mult de o saptamana si intre timp se pot intampla multe lucruri. McCain a mai fost in situatii dificile si a reusit sa revina, un exemplu fiind chiar cursa pentru investitura republicana, pe care a fost la un pas de a o parasi in vara anului 2007. Dar aproape toate sondajele mari ii acorda insa lui Obama un avantaj la nivel national, campania sa fiind favorizata de criza financiara care a zguduit America si a trecut pe plan indepartat problemele care ii ajutau de obicei pe conservatori, precum avortul si casatoriile intre persoane de acelasi sex.

"O victorie a lui Obama ii va dinamiza pe conservatori pentru 2010 si 2012 si abia vor astepta un lider in jurul caruia sa se uneasca", spune Richard Land, presedinte al Comisiei pentru libertate religioasa si etica a Conventiei Baptiste, ramura a celui mai mare grup evanghelist din Statele Unite. Potrivit lui Land, candidatul cu cele mai mari sanse de a-i stange pe republicani in jurul sau, in contextul unei administratii Obama, pare sa fie nimeni alta decat Sarah Palin. Candidata aleasa de McCain pentru vicepresedintie a starnit entuziasmul bazei crestine, dar pozitiile ei ferm conservatoare au indepartat alegatori mai moderati.

William Donohue, presedintele Ligii Catolice, organizatie conservatoare care se opune dreptului la avort, este de parere ca alegatorii crestin-conservatori se pregatesc pentru o noua faza in "razboiul cultural". "Am vorbit la telefon in ultimele zile cu unii dintre prietenii mei si ne pregatim pentru cea mai mare batalie din razboiul cultural care s-a dat vreodata", a spus el. "Nu exista in toata istoria Statelor Unite un candidat la presedintie care sa sustina mai mult decat Obama dreptul la avort", a explicat el.

Presedintele in exercitiu George W. Bush a primit aproape 80% dintre voturile evanghelistilor albi si a fost favoritul multor catolici conservatori la alegerile din 2004. De fapt, dreapta religioasa a contribuit la toate victoriile republicanilor de la cea a lui Ronald Reagan in 1980, ceea ce, spun unii analisti, arata ca partidul nu se poate lipsi de ea. Membrii cultelor evanghelice reprezinta un sfert dintre adultii americani, potrivit unor estimari, ceea ce le confera destul de multa influenta intr-o tara in care politica si religia se amesteca adesea.

Dar victoria lui Bush din 2004 a fost stransa si a fost datorata partial folosirii in campanie a temelor precum casatoria intre persoane de acelasi sex, pentru a atrage alegatorii religiosi la urne. Republicanii moderati spun ca o infrangere a lui McCain ar arata limitele acestei strategii si ar demonstra ca partidul nu poate castiga daca se concentreaza doar pe aceasta categorie de alegatori si nu se orienteaza si spre centru.

"Concentrarea pe conservatorismul social indeparteaza alegatorii de centru si moderati si ne va duce la 160 de locuri in Camera Reprezentantilor in sud si vestul mijlociu. (...) Trebuie sa construim un partid bazat pe viitor, nu pe trecut", considera Patrick Sammon, presedinte al Log Cabin Republicans, grup de republicani gay care pledeaza pentru toleranta sociala si conservatorism fiscal.

Insa acest lucru risca sa fie delicat. "Republicanii trebuie sa aiba sprijinul evanghelistilor, dar nu ii pot curta intr-un mod foarte deschis, pentru ca atunci cand o fac, si-i indeparteaza pe moderati", explica David Domke, profesor de comunicare la Universitatea Washington din Seattle, care studiaza "factorul religie" in politica americana.

Unii analisti remarca de asemenea ca miscarea evanghelica nu este un tot unitar, ca isi largeste agenda pentru a include combaterea incalzirii climatice si isi modereaza pozitia in unele probleme sociale. Sondajele arata ca avortul si drepturile homosexualilor au coborat mai jos pe lista de prioritati ale miscarii, desi starnesc in continuare interesul. "Tonul lor se va modera, acest lucru va fi esential pentru o victorie republicana in anii urmatori", a comentat Michael Lindsay, politolog la Rice University din Houston si expert in influenta membrilor cultelor evanghelice asupra politicii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.