Peste 1.000 de iranieni, intre care 89 de femei, si-au inregistrat oficial candidatura pentru alegerile prezidentiale din 17 iunie, cursa in care fostul presedinte Ali Akbar Hashemi Rafsandjani pleaca din pozitia de favorit, relateaza AFP. In cea de-a doua etapa a procesului electoral, Consiliul Gardienilor Constitutiei, o institutie conservatoare care supravegheaza alegerile, va analiza dosarele pentru a valida sau respinge candidaturile in functie de competentele candidatilor si de fidelitatea lor fata de principiile Islamului si ale Revolutiei.

In total, 1.010 persoane, cu virste intre 16 si 86 de ani, au depus un dosar de candidatura la ministerul de insterne in speranta ca vor succeda reformatorului Mohammad Khatami. Printre acestia se numara ultraconservatorul Ali Laridjani, fost sef al puternicei televiziuni de stat, si dizidentul Ibrahim Yazdi, seful Miscarii de eliberare a Iranului, formatiune interzisa. Candidatura acestuia din urma este putin probabil ca fie acceptata de Consiliul Gardienilor. Inainte de prezidentialele din 2001, acest for ultraconservator nu a aprobat decit 10 candidaturi din 814. In ce priveste candidaturile femeilor, Consiliul a anuntat deja ca nu le va permite sa intre in cursa.

Un taran vrea sa-i invete pe americani poezie iraniana

Chiar daca nu au nici o sansa de a accede la functia de sef al statului, zeci de candidati excentrici s-au inscris in cursa pentru alegerile prezidentiale din Iran. Printre ei se numara Hadj Abdollahi Sefid Kasse, un taran simplu, in virsta de 72 de ani, al carui program politic are ambitia de a-i invata pe americani poezia iraniana. Batrinul Sefid Kasse a calatorit sute de kilometri pina la Teheran din indepartatul oras Khorassan (nord-estul Iranului) pentru a-si depune candidatura. "Trebuie sa completati acest formular", ii spune functionarul. "Poti sa faci si tu asta, eu vin de departe si sint obosit", i-a raspunde Kasse, care nu stia nici macar unde va dormi noaptea urmatoare. Daca va fi ales, el ii va transmite presedintelui american George W. Bush: "Noi toti sintem frati". Politica sa este de a restabili legaturile rupte de 25 de ani: "Trebuie sa-i invatam arta noastra pe altii si ei sa ne invete pe-a lor. Arta mea e poezia".

Redeschiderea bordelurilor, asul din mineca

Codul electoral stipuleaza ca un candidat trebuie sa fie o "personalitate religioasa, politica, de origine iraniana, sa aiba nationalitate iraniana, sa fie un administrator avizat, sa aiba un trecut ireprosabil, sa fie virtuos si cinstit, sa fie credincios si fidel valorilor Republicii islamice Iran si religiei oficiale". "Problema este ca in circumstantele actuale nimeni nu poate fi impiedicat sa se inscrie. Intr-o zi, de dimineata, a venit chiar un copil de 13 ani", se plinge un functionar.
Pe holurile Ministerului de Interne de la Teheran au trecut multe personaje extravagante, spre exemplu unul dintre cei care pretind ca sint Imamul Mahdi, cunoscut si sub numele "imamul ascuns" dupa ce a disparut, in anul 873 d.Hr. si a carui revenire pe pamint anunta sosirea dreptatii. Pentru ca nu are acte, candidatul Mahdi nu-si poate justifica identitatea si deci nu va fi presedinte.

In speranta ca va obtine mai multe voturi daca va fi validata candidatura sa, un fost deputat, Ebrahim Saraf, promite "redeschiderea bordelurilor". In acelasi timp, holul rasuna de vociferarile lui Ali Akbar Nasseri, candidat ce se intituleaza "servitor al poporului" si care striga "Moarte Americii! Moarte Angliei! Moarte Israelului!".


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.