Franta va acorda azil politic unui fost membru al gherilei columbiene FARC, care a contribuit la eliberarea fostului parlamentar Oscar Lizcano, detinut de peste opt ani, au anuntat autoritatile columbiene, potrivit NewsIn.

"Liderul 'comisiei' (care il pazea pe ostatic - n.red.) a hotarat in urma cu trei zile sa fuga cu ostaticul", a anuntat ministrul apararii, Juan Manuel Santos, intr-o conferinta de presa la Cali(localitate situata la 500 de kilometri sud-vest de Bogota), la care a participat si Oscar Lizcano, eliberat in timpul diminetii de duminica.

Presedintele columbian a declarat ulterior ca Franta accepta sa-l primeasca pe dezertor. "Am comunicat, prin intermediul ambasadorilor, cu Guvernul francez, care a precizat ca accepta sa-l primeasca pe 'Isaza'", dezertorul, a declarat seful statului columbian.

La 19 decembrie 2007, premierul francez Francois Fillon evocase deja posibilitatea ca Franta sa-i primeasca pe membrii gherilei, in schimbul eliberarii ostaticilor de catre Farc, si a reinnoit aceasta oferta in luna aprilie 2008. Contactata de AFP, ambasada Frantei in Columbia nu are "niciun comentariu" de facut in stadiul actual al problemei.

Potrivit ministrului apararii, gardianul si fostul parlamentar Oscar Lizcano, rapit de Fortele Armate Revolutionare Columbiene (FARC) la 3 august 2000, au fugit prin jungla timp de trei zile si trei nopti, "in cautarea fortelor de ordine".

Duminica dimineata, in apropiere de San Jose del Palmar, cei doi barbati i-au gasit pe soldatii brigazii XIV a armatei columbiene, care il localizasera pe Oscar Lizcano de mai multe luni.

Fostul parlamentar in varsta de 63 de ani, cu barba alba, par lung si pantalonii murdari de noroi, i-a multumit gardianului 'Isaza' (Isaia), "care a avut curajul" sa evadeze cu el, si fortelor armate.

Potrivit ministrului columbian al apararii, armata incercuise de cateva luni gruparea de gherila din sudul diviziunii administrative Choco, cu scopul de a-i limita mobilitatea si posibilitatile de aprovizionare. Din cauza "presiunii" exercitate, unul dintre membrii gruparii s.a predat la 10 octombrie si "a dat mai multe detalii precise privind locatia", a explicat ministrul, care a adaugat ca operatiunea finala a fost planificata atunci si a dus la desfasurarea politistilor si soldatilor in regiune.

Eliberarea lui Oscar Lizcano intervine la aproximativ trei luni dupa cea a lui Ingrid Betancourt si a altor 14 ostatici, printre care trei americani, pusi in libertate la 2 iulie de armata columbiana.

FARC are in prezent 9.000 de membri, potrivit Ministerului Apararii, si tine inca intre 350 si 700 de ostatici. Oscar Lizcano, asemenea lui Ingrid Betancourt, face parte dintr-un grup de ostatici asa-numiti politici (in prezent 28 de persoane: doi politicieni si 26 de militari si politisti), pe care gruparea de gherila s-a declarat dispusa sa-i elibereze in schimbul a 500 de militanti inchisi in Columbia si in Statele Unite (trei dintre acestia).

De la inceputul anului, FARC a pierdut 22 dintre ostaticii lor politici, dintre care sase au fost eliberati voluntar in ianuarie si februarie, in timpul unei actiuni mediate de presedintele venezuelean Hugo Chavez.

Contactata de postul de radio Caracol din Viena, Ingrid Betancourt a declarat ca este foarte fericita si le-a cerut liderilor FARC sa "se gandeasca" si sa faca un gest de pace.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.