Ministerul Apararii sud-coreean, care mentine o forta de circa 670.000 de militari pentru a respinge o eventuala invazie lansata de Coreea de Nord, a interzis ofiterilor din aramata sa citeasca lucrarile lingvistului american Noam Chomsky.

Ministerul Apararii a avertizat astazi ca i-ar putea pedepsi pe unii ofiteri pentru ca afecteaza "puterea psihologica a armatei", incercand sa aduca unele carti considerate prea de stanga in bazele militare, arata NewsIn.

La inceputul anului, Ministerul Apararii a interzis introducerea a 23 de carti in unitatile militare, inclusiv doua volume scrise de Chomsky si best-sellerul "Raii samariteni", scris de profesorul de origine coreeana de la Universitatea Cambridge, Chang Ha-joon.

Mai multi ofiteri au declarat ca decizia reprezinta cenzura si a cerut Curtii Supreme sa o anuleze, spunand ca de vreme ce militarii sunt liberi sa citeasca ce carti vor in afara bazelor militare, ar trebui sa le poata citi si in unitatile militare. Ofiterii spun ca aceasta regula le incalca drepturile constitutionale.

"O echipa pentru investigarea comportamentului ofterilor va fi stabilita", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului Apararii, Eon Tae-jae.

Comentariile au fost facute in urma avertismentului lansat ieri de ministrul apararii, Lee Shang-hee, cu privire la faptul ca ofiterii gresesc prin acest demers. El a subliniat ca ministerul vizeaza sa se asigure ca soldatii au forta mentala si capacitatea de lupta necesare.

Coreea de Sud se afla, tehnic, in razboi cu Coreea de Nord, care a 1,2 milioane de soldati.

Noam Chomsky este foarte cunoscut in lumea intreaga pentru activismul sau politic si pentru critica sa la adresa politicii externe a Statelor Unite dar si a altor guverne. Chomsky se descrie ca un socialist libertarian si simpatizant al anarho-sindicalismului. Este considerat si ca un personaj cheie in cadrul stangii politice din Statele Unite.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.