India a lansat cu succes miercuri prima sa misiune fara oameni spre Luna, un eveniment istoric prin care aceasta tara, putere nucleara aflata in plina dezvoltare, spera sa se ridice la nivelul Chinei si Japoniei, relateaza AFP, potrivit NewsIn.
Racheta PSLV a decolat cu succes la ora 00.52 GMT (03.52, ora Romaniei), avand la bord sonda spatiala Chandrayaan-1, lansata de la centrul spatial Satish Dhawan din Sriharikota, o peninsula in sud-estul Indiei, la 90 de kilometri nord de Madras.

"Este un moment istoric, am inceput calatoria spre Luna", a spus presedintele Organizatiei indiene pentru cercetarea spatiala (ISRO), G. Madhavan Nair, aplaudat de inginerii sai. "Oamenii nostri de stiinta au facut inca o data mandra aceasta tara si natiunea ii saluta", a declarat premierul Manmohan Singh, aflat in vizita in Japonia. Misiunea indiana spre Luna ar urma sa dureze doi ani.

La 20 de minute dupa decolare, racheta PSLV a plasat sonda spatiala Chandrayaan-1pe orbita din jurul Pamantului. In doua saptamani, Chandrayaan-1, care transporta instumente stiintifice indiene, europene si americane, ar urma sa ajunga pe orbita lunara la 385.000 kilometri de Pamant.

Sonda spatiala va efectua experimente si observari pe si in jurul Lunii, cercetari topografice, legate de apa, minerale si substante chimice.

India - un actor regional cu ambitii de superputere - doreste sa arate ca a devenit un lider in industria spatiala, in concurenta cu China si Japonia, insa Beijingul dispune de un avans deosebit in acest plan, reusind in septembrie sa lanseze o misiune in care un om a ajuns in spatiu si reafirmandu-si proiectul unei misiuni cu oameni la bord spre Luna.

Dupa aselenizarea navetelor cu oameni la bord in 1969 si 1972 in cadrul programului american Apollo, marile puteri asiatice - Japonia, China si India - au inceput o cursa de cucerire a Lunii, de unde vor sa faca o platforma de explorare a spatiului si a lui Marte.

In afara de o misiune lunara cu oameni la bord, China vrea sa construiasca un laborator in spatiu, in concurenta cu Statia Spatiala Interantionala (ISS). Japonia a lansat o sonda spre Luna la sfarsitul anului 2007 si vrea sa trimita un astronaut in spatiu pana in 2020.

India a preconizat 60 de zboruri spatiale pana in 2013, inclusiv spre Luna si Marte. Misiunea Chandrayaan-1, cu un buget de 80 de milioane de dolari, va fi repetata in 2010 sau 2012, potrivit agentiei spatiale, care intentioneaza sa duca un om pe spatiu. Pentru a pregati aceasta misiune cu oameni la bord, New Delhi a reusit in 2007 sa recupereze pe Terra o capsula lansata in spatiu.

Aceasta noua putere economica vrea sa-si gaseasca un loc in micul club al tarilor care au lansat sateliti comerciali. Statele Unite, Rusia, China, Ucraina si Agentia spatiala europeana impart aceasta piata de 145 miliarde de dolari pe urmatorii zece ani, potrivit cabinetului Euroconsult.

In aprilie, India a reusit sa plaseze pe orbita - in acelasi timp si cu un singur lansator - zece sateliti, dintre care opt straini. India taxeaza cu 35% mai putin comparativ cu alte agentii spatiale internationale.

Programul spatial al acestei puteri atomice militare a demarat in 1963, insa a fost pana recent rezervat lansarilor propriilor sateliti, prima fiind realizata in 1980. India nu a ezitat sa isi ofere serviciile in spatiu pentru securitatea regionala. ISRO a lansat in ianuarie un satelit israelian de spionaj, destinat monitorizarii instalatiilor nucleare ale Iranului, ceea ce a provocat indignarea Teheranului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.