Premierul Iulia Timosenko si presedintele Viktor Iuscenko au gasit o noua arma in lupta lor pentru putere: criza financiara mondiala, care afecteaza si Ucraina, relateaza NewsIn.

Haosul politic declansat in Ucraina in septembrie s-a intensificat luni si marti, presedintele amanand cu o saptamana, pentru 17 decembrie, alegerile anticipate, dar fara sa semneze un decret in acest sens. Daca blocarea scrutinului de catre Guvern, care refuza sa acorde fondurile necesare pentru vot, l-a fortat pe Iuscenko sa amane alegerile, seful statului a justificat amanarea si prin necesitatea ca Parlamentul sa adopte "cateva zeci de legi impotriva crizei".

Sefa Guvernului, dornica sa arate ca prioritatea sa o reprezinta interesele nationale si nu intrigile politice, a cerut anularea cu totul a scrutinului si unitate nationala pentru a combate criza. Dar marti, activitatea Parmanentului, reconstituit dupa ce fusese dizolvat, a fost blocata de deputatii blocului Iulia Timosenko, care cer ca planul "anticriza" sa fie adoptat inaintea votului pentru bugetul alegerilor anticipate.

"Elementele concurentei politice prevaleaza in dezbaterea asupra crizei economice (...) De fiecare data cand o problema ar putea beneficia de o abordare comuna, pana la urma nu exista solutie, din cauza conflictului" dintre cei doi lideri, remarca Iuri Iakimenko, de la centrul de cercetari Razumkov.

Anton Hmelnitki, de la fondul de investitii Polar Capital, face o analiza si mai severa. Iuscenko si Timosenko "nu sunt pragmatici". "Se folosesc de criza in scopuri politice si nu stiu nici macar ce inseamna acesta criza financiara", considera el. "Instabilitatea politica adauga un element de incertitudine si nu este deloc ceea ce ne trebuie in situatia actuala", continua Hmelnitki.

Economia ucraineana este intr-o situatie dificila si nu s-au luat niciun fel de masuri pe termen lung sau mediu. Ucraina este trasa in jos de criza de lichiditati si scaderea preturilor la otel, care reprezinta intre 30% si 40% din exporturile sale, in timp ce, in acest context, investitiile risca sa scada mult in 2009.
"Sectorul care sufera cel mai mult este cel metalurgic, din cauza caderii preturilor. Sectorul financiar sufera de scurgerile de capital. Acestea trag in jos, odata cu ele, si alte sectoare", subliniaza Viaceslav Gherasimov, analist la Centrul pentru cercetare sociala si economica.

Deja, confruntati cu o situatie economica imprevizibila si cu tatonarile politice, numerosi locuitori de la Kiev prefera sa isi retraga economiile din banci, iar la ghisee sunt cozi, a constatat o jurnalista AFP.
"Creditul (de la FMI) este esential pentru a acoperi o mare parte din deficitele anului urmator", remarca Hmelnitki, care cere ca autoritatile sa adopte "masuri preventive, pentru ca situatia va fi mai grava in cateva luni".

"FMI nu are nevoie de declaratii politice marete, are nevoie de motive, sa stie ce sume vor fi folosite si de ce si cum va influenta aceasta in mod pozitiv economia tarii", subliniaza si Gherasimov.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.