Presedintele Traian Basescu a declarat, astazi, la Damasc, ca Romania sprijina, alaturi de Franta, punerea in aplicare a acordului de asociere Siria-UE a carui ratificare este blocata din 2005, intrucat UE considera ca nu sunt indeplinite anumite conditii de natura politica, potrivit NewsIn.
In cadrul unei conferinte comune de presa cu omologul sau sirian, Bashar al-Assad, Traian Basescu a fost intrebat de un ziarist sirian cum sprijina integrarea Siriei in UE, iar presedintele Romaniei a raspuns zambind ca nu este vorba de integrare, ci de un acord de asociere, urmare a unor decizii luate in 2005.

"Reluarea, reintrarea pe fagas a acestui acord de asociere UE-Siria trebuie adoptata de toate celelalte 27 de state UE. De aceea, exista aceasta aparenta dificultate a deciziilor, dar mizati ca, dupa Franta, si Romania e un sustinator al ratificarii al acordului de asociere cu Siria", a declarat Traian Basescu.

"Romania e un partener al Frantei pana se va dezgheta acordul UE-Siria", a concluzionat Traian Basescu.

La randul sau presedintele Siriei a confirmat ca statul sau a obtinut sprijin de la Romania pentru reluarea acestui acord. "In acelasi timp Romania este stat UE si are pozitiile sale distincte fata de problema din Orientul Mijlociu. Domnul presedinte Basescu a avut multe contacte si vizite si are rolul lui in UE", a opinat presedintele sirian.

UE doreste sa stranga relatiile cu Siria pentru a institui un dialog politic, relatii comerciale si investitii reciproc aventajoase, precum si o cooperare in domeniul economic si social si in planul reformelor democratice.

Negocierile tehnice in privinta acordului de asociere au fost incheiate in octombrie 2004, dar UE considera ca nu sunt intrunite conditiile politice pentru ca acest tip de acord sa fie semnat si ratificat. In consecinta, relatiile dintre UE si Siria sunt reglementate de un acord de cooperare semnat in 1977, iar sustinerea procesului de reforma constituie principalul obiectiv al acestei cooperari. In absenta acordului de asociere dintre UE si Siria, aceasta tara nu poate beneficia deocamdata decat de politica europeana de vecinatate.

Siria a semnat Declaratia de la Barcelona, adoptata in 1995, care viza sa stabileasca un parteneriat global euro-mediteranean pentru a face din Mediterana un spatiu comun al pacii, stabilitatii si prosperitatii prin intermediul unui dialog politic si de securitate intensificat si al unui parteneriat economic, financiar, social, cultural si uman. In prezent, Siria a fost inclusa in 2008 in proiectul Uniunii pentru Mediterana, promovat de Franta. Uniunea Mediteraneana are 43 de membri: cele 27 de state UE, zece tari din sud - Algeria, Egipt, Israel, Iordania, Liban, Maroc, Mauritania, Siria, Tunisia si Turcia - plus Autoritatea Palestiniana, Albania, Croatia, Bosnia, Muntenegru si Monaco. Franta a fost nevoita sa isi amendeze destul de drastic proiectul initial al Uniunii pentru Mediterana, pentru a-l extinde la toate cele 27 de state membre UE, la cererea insistenta a Germaniei.

Presedintele Basescu preciza, in iulie, la summitul pentru lansarea Uniunii Mediteraneene, ca pozitia Romaniei este de sustinere a procesului Barcelona, “solicitand o abordare echilibrata in raport cu politica estica de vecinatate a UE, care trebuie asezata pe elementele de politica externa deja existente ale UE – sinergia Marii Negre si politica de vecinatate a Marii Negre orientata catre Est". Presedintele Basescu aprecia ca prin Uniunea pentru Mediterana exista o oportunitate pentru firmele romanesti sa revina in tari ca Algeria, Libia, Siria, Turcia sau Egipt si a recomandat agentilor economici din tara noastra sa valorifice aceasta sansa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.